Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 05. 20.

Róháni: Teherán és Washington közel áll a vita rendezéséhez

2021. 05. 20.

Irán és az Egyesült Államok közel áll ahhoz, hogy rendezze a két ország közötti vitás ügyeket Teherán nukleáris programjával kapcsolatban – jelentette ki csütörtökön Haszan Róháni iráni elnök, hat héttel a bécsi, közvetett tárgyalások kezdete után.

“A megállapodás többé-kevésbé készen van, már csak néhány részletet kell megoldani” – mondta Róháni.
Mint közölte, már sikerült dűlőre jutni az iráni jegybankkal, az iráni olajexporttal és hajózási ágazattal szembeni szankciók feloldásáról. A 2015-ös iráni atomalku öt partnerországa mind egyetértésben van ezzel kapcsolatban – húzta alá az iráni állami televízióban.

Az iráni atomalkuhoz való visszatérést célzó, közvetett amerikai-iráni tárgyalásokat vezető Enrique Mora európai uniós tisztségviselő szerdán, a tárgyalások legutóbbi fordulóját követően úgy nyilatkozott: “egészen biztos” abban, hogy megállapodás születhet az ügyben. Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált orosz nagykövet pedig a Twitteren azt írta: “karnyújtásnyira” van egy egyezmény.

A tárgyalások május 7-től folytatódtak Bécsben, a megállapodás részes feleinek – Irán, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – képviselői egy luxusszállodában találkoztak, miközben az Egyesült Államok képviselői egy közeli hotelben szálltak meg. Irán visszautasította a közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. A tárgyalások következő fordulóját a következő héten tartják.

Bécsben április elején kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑