Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 04. 12.

Romlik a keresztény kisebbségek helyzete a világban

2017. 04. 12.

A keresztények számos országban veszélyes körülmények között élnek. Ezt mutatják a két keresztény templom ellen Egyiptomban elkövetett merényletek.

Egyiptom

Fél év leforgása alatt több merényletet követtek el keresztény templomok, imaházak ellen, emberek tucatjai haltak meg. Ugyanakkor a muzulmánok és a keresztények viszonylagos békességben élnek egymással, időnként feszültségek lépnek fel. Az Iszlám Állam terrorszervezet „lerakata” a Sinai-félsziget északi részén követ el gaztetteket és propagandavideókban helyezett kilátásba támadásokat keresztények ellen. Februárban egyiptomi keresztények százai menekültek el onnan. Ennek előzménye a vallási kisebbség ellen elkövetett gyilkosságsorozat volt. Az egyiptomi keresztények a 94 milliós lakosság tizedét teszik ki.

A keresztényeket lelövik, ugye?
Kevesen tudják, sajnos, de a világ legüldözöttebb vallása a keresztény. Több mint egymilliárd ember vallja magát Krisztus követőjének, és hívei szenvedik el a legtöbb vallásellenes támadást, és nem csak fizikailag, hanem lelki, szellemi szinten is. Egyes kimutatások szerint a Földön 4 (!) percenként szenved mártíromságot egy embertársunk pusztán csak azért, mert keresztény.

Afganisztán

Csak kevés keresztény él az országban. A legtöbb vallási kisebbség a radikális-iszlamista tálibok uralma idején, 1996 és 2001 között elmenekült az országból.
Az amerikai külügyminisztérium 2009-ből származó jelentése maximum nyolcezerre becsülte az afganisztáni keresztények számát. A jelentés szerint azok, akik maradtak rejtőzködtek, csak titokban tértek át a keresztény hitre.
Az országban a muszlim szélsőségesek időnként merényleteket követnek el missziós tevékenységgel gyanúsított külföldiek, köztük egyházi segélyszervezetek tagjai ellen. Utoljára 2014-ben öltek meg Kabulban egy Dél-Afrikából származó keresztény családot.

Kína

A kereszténységnek Kínában viszonylag széles tábora van. Egyesek 80 millió keresztényről beszélnek, de a becslések igen szóródnak. A hívők szabadságát korlátok közé szorítják, mivel a kommunista vezetés ellenőrzése alatt akarja tartani a vallásgyakorlást. A katolikusok kénytelenek az állami „Hazafias Egyházhoz” csatlakozni, a protestánsok szintén állami keretek között gyakorolhatják vallásukat. Sok kínai mindezzel elégedetlen és illegalitásban, vagy úgymond házi keretek között él hitéletet.

Indonézia

Indonéziában a keresztények számát húszmillióra becsülik, ami egy ázsiai országban magas szám. Ám a 250 millió fős lakossághoz képest elenyésző kisebbségnek számítanak, ráadásul a lakosság 90 százaléka muzulmán. Indonéziában az iszlám egy viszonylag toleráns változata van érvényben. Az utóbbi időben azonban Indonéziában is egyre több radikális prédikátor foglal állást a keresztényekkel szemben. Jakarta keresztény kormányzója, Basuki Purname ellen százezrek vonultak az utcára. Azzal vádolták, hogy a választási kampányban megsértette a Koránt.

Irak

A keresztények Irakban a társadalom alkotórészei. Ugyanakkor huzamosabb ideje elvándorlás tapasztalható a keresztény közösségekből. Becslések szerint az irakiak kevesebb mint egy százaléka tartozhat keresztény felekezetekhez. Főleg a radikális szunnita csoportok terrorizálják a keresztényeket. Az Iszlám Állam terrorszervezet keresztényeket ölt meg – más vallások híveit szintúgy – , elhurcolta, elűzte őket, intézményeiket szétrombolta. A politikai életet síiták és szunniták uralják, a keresztények mellékszerepet játszanak.

Irán

Iránban körülbelül százezer keresztény él. Nyolcvanezren közülük az örmény apostoli egyházhoz tartoznak. Érsekük szerint vallásukat mindig szabadon gyakorolhatták. Az iszlám rendszer ugyanakkor erőteljesen fellép mindenfajta keresztény térítés ellen. Azok az iráni muszlimok, akik ilyen térítés eredményeképpen keresztényekké válnak, hosszú ideig tartó elzárásra vagy halálbüntetésre számíthatnak.

Észak-Korea

A Koreai Keresztény Szövetség szerint a mintegy 25 millió fős lakosságból 14 ezren keresztények. Megbízható adatok a katolikus és az evangélikus közösségek nagyságáról nincsenek. Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy a Szövetségen kívül létezik a keresztények kis független csoportja is. Keresztény csoportok, például az Open Doors (Nyitott Ajtók) segélyszervezet azzal vádolja a kormányt, hogy keresztények tízezreit tartja fogva munkatáborokban.

Palesztina

1948-ban egyoldalúan kikiálltották Izrael államot. Palesztinából több mint egy millió arab menekült el. Az azóta tartó arab – izraeli konfliktusnak kösznöhetően mára a keresztény palesztinok 99%-a migrációban él.

Szomália

A lakosság több mint 99 százaléka szunnita muszlim. Az alkotmány papíron ugyan biztosítja a személyes vallásszabadságot, tiltja ugyanakkor az iszlámon kívül más vallás terjesztését. Az olasz gyarmati múlt lenyomataként 1900 tájékán katolikus templomot alapítottak a fővárosban, Mogadishuban. 1989-ben a katedrális előtt lelőtték Pietro Salvatore Colombo olasz püspököt. A 67 éves pap halálának körülményei sohasem tisztázódtak. Az Al-Shabaab terrormilícia mintegy tíz év óta megpróbál teokratikus államot létrehozni. A szunnita szélsőségesek számára a mérsékelt muzulmánok is hitetleneknek számítanak.

Szíria

A kereszténység Szíriában mély gyökereket eresztett. Kolostorok és más egyházi intézmények tanúskodnak az évezredekre visszanyúló történetre. A szíriai lakosság tíz százaléka tartozik keresztény felekezetekhez. Különösen erős a görög-ortodox egyház. A keresztények sokáig szabadabban élhettek, mint más arab országokban. A lakosság többi részéhez hasonlóan nagyon megviseli őket a polgárháború. A radikális muzulmán szélsőségesektől való félelmükben sok keresztény támogatja Assad államfőt.

Orientalista.hu – (Magyar Idők, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑