Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 10. 22.

Sako bíboros: Míg az USA csak ígérget, addig Magyarország példát mutat az üldözött keresztények megsegítésében

2018. 10. 22.

A püspöki szinóduson résztvevő iraki káld pátriárka példának állította Magyarországot a keresztényeknek nyújtott anyagi segítségért. Mint mondta, az USA-ból csak ígéreteket kaptak, de a magyar kormány 5 millió eurót adományozott az iraki és szíriai keresztények házainak, iskoláinak újjáépítésére.

Halálos bűn hagyni, hogy a Közel-Kelet keresztények nélkül maradjon

Az iraki keresztényeket támogatni kell abban, hogy ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket. Munkát, otthont, reményt kell adni nekik.

Ha keresztények nélkül marad a Közel-Kelet, az halálos bűn – fogalmazott Louis Raphael Sako bíboros, iraki káld pátriárka a püspöki szinódusról tartott sajtótájékoztatón. Szavait a nemzetközi sajtó széles körben lehozta.

Ha a keresztények kivándorlása folytatódik, akkor elveszítik identitásukat és örökségüket – figyelmeztett.

Ezzel szemben dicsérte meg a bíboros „Orbán Viktor Magyarországát”, amelyik a menekültek befogadása helyett öt millió eurót adományozott a házak és iskolák újjáépítésére.

Helyben kell segíteni a keresztényeknek

A káld pátriárka elmondta: nem értik, miért romlott a helyzet. Sok kérdés függőben van: „Miért ölik meg az embereket? Ki áll az Isis mögött? Miért kellett most három millió irakinak elhagyni az otthonát? Ki vállalja az újjáépítést? Iraknak nincs pénze…”

A sajtótájékoztatón az amerikai újságírók a felől érdeklődtek, hogy a nyugati országok ténylegesen segítik-e az iraki keresztény közösséget.

„Ígéretek vannak, de eddig semmi nem történt sem a keresztények visszatérése érdekében, sem azért, hogy a törökországi és jordániai menekültek elmehessenek” – hangzott a bíboros válasza. Hangsúlyozta, hogy helyben kell segíteni nekik.

“ Ezt Magyarország jól megértette. Ahelyett, hogy menekülteket fogadna be, öt millió eurót adományozott Iraknak és Szíriának, hogy újjáépíthessék a házakat és iskolákat.”

“Ha a keresztényeknek el kellene hagyni ezeket az országokat, azzal óriási kincs veszne el. Amerika eddig nem tett semmit, reméljük, a jövőben ez másként lesz” – tette hozzá Louis Raphael Sako bíboros, iraki káld pátriárka.

Vaticannews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑