Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2016. 09. 03.

Sako káld pátriárka határozott fellépést vár a mérsékelt muszlimoktól az erőszak ellen

2016. 09. 03.

Louis Raphael Sako káld pátriárka az Iszlám Állam tevékenysége kapcsán augusztus utolsó hétvégéjén honlapján levelet tett közzé, amelyet a L’Osservatore Romano vatikáni napilap is megjelentetett.

„Elérkezett az idő arra, hogy a jóakaratú muszlimok és nem muszlimok az egész világon komolyan és ne csak felszínesen szembesüljenek azzal a nehéz helyzettel, mely azzal teremtődött meg, hogy az ISIS akcióba lépett” – fogalmaz.

A káld pátriárka szerint „meg kell fékezni az ISIS nevű rákos betegséget, mely a gyűlölet ajtaja, elszigeteltség és erőszak; továbbá a fejlődés, a modernség és az együttélés elutasítása. Éppen ezért van szükség arra, hogy a mérsékelt muszlimok határozott és egységes álláspontot alakítsanak ki a kérdésben. A muszlimoknak meg kellene mutatni a világnak az iszlám igazi arcát, és ki kellene nyilvánítaniuk, hogy az ő hitvallásuk szemben áll az erőszak minden formájával. Mondják ki, hogy az iszlám különbözik attól, amit az ISIS önmagának tulajdonít! Tudjuk, hogy az összes vallás üzenete békét, toleranciát és megbocsátást hirdet. Éppen ezért kell jobban elköteleznie magát, hogy közvetítő eszköze legyen az iszlám központi üzenetének, az Isten és a többi vallás tiszteletét tekintve” – olvasható I. Sako káld pátriárka üzenetében.

keresztény irak N

A levélben az iraki főpap leszögezi, hogy a keresztények arra várnak, hogy együttműködhessenek és egymás mellett dolgozhassanak  a kormányokkal és a vallási vezetőkkel, hogy felszámolják a terrorizmust és a szélsőséges magatartást azzal, hogy a szabadság, az értelem, az együttélés, a szeretet, az emberi jogok és különbözőségek tiszteletben tartásának a kultúráját terjesztik. Sako szerint mindezt az iskolák reformjával lehet elérni, melyek jelenleg a szélsőségesség tanításának az alapvető fészkei. „Kerekasztal-beszélgetésekre van szükség a békéről és az együttműködésről, egy polgári, nyugodt és bátor párbeszéd elfogadásával, hogy megoldják a jelenlegi válságot, mely az országokat és azok lakóit sújtja. Jogállam megteremtésére van szükség” – írja a pátriárka.

A pátriárka végül hangsúlyozza, hogy „minden embernek joga van a stabil és biztos életre, hogy mindenkit ugyanaz a jog és kötelesség illessen meg, hiszen a kereszténység Keleten született és ott is nőtt fel. A keresztények éppen ezért a közel-keleti társadalom szövetének lényeges részét alkotják. Építették és gyarapították a kultúrát és az arab közművelődést. Nagy kár, hogy állandó jogtalan támadásoknak vannak kitéve, és életük újból és újból veszélybe kerül.”

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

,
Back to Top ↑