Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Törökország Katonák mindenhol

2016. 07. 16.

Sikertelen puccsot hajtottak végre Törökországban (folyamatosan frissítve)

2016. 07. 16.

Péntek éjjel a török hadsereg néhány egysége megszállta Isztambul és Ankara stratégiai fontosságú pontjait. A puccsisták több inzétményt is elfoglaltak köztük a köztévét ahol bejelentették, hogy átveszik a hatalmat, szükségállapotot és kijárási tilalmat rendel el az országban. 

Erős robbanás rázta meg Ankarát péntek éjszaka, ahogy török katonai erők puccskísérletet hajtottak végre. A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, és behatoltak az állami televízió épületébe is – jelentették a helyi források.

Isztambulban a török katonai erők, lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, ahol civilekre is rálőttek; a városban harckocsikkal vonultak fel.

.

Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek szálltak el, szemtanúk pedig fegyverropogás hangjáról számoltak be. Az isztambuli rendőrparancsnokságon is fegyverropogásról számolt be a török NTV tévécsatorna riportere.

Hulusi Akar vezérkari főnök

Hulusi Akar vezérkari főnök

A puccskísérlet során blokkolták a közösségi oldalakat, elfoglalták a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés (AKP) székházát, szerkesztőségeket foglaltak el.

A puccsisták túszokat ejtettek a török katonai főparancsnokságon Ankarában, köztük van Hulusi Akar vezérkari főnök is – jelentette a CNN Türk televízió.

Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

Válasz a puccsra

Katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog – közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este.

A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy “megtegyék azt, ami szükséges”.

Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: “a parancsnoki láncon kívül” hajtották végre a törvényellenes akciót.

Yildirim hangsúlyozta: “a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom – jelentette ki egy elnökségi forrás péntek este, miután a hadsereg közölte, hogy átvette az irányítást.

Utcára hívta híveit Erdogan

Erdogan a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve.

 

 

 

 

Úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.

 

“Országom köztársasági elnökeként nagyon világosan szeretném kifejezni, hogy az általam alapított párt minden tagját, ezen kívül a nemzeti kormányzást megvalósító közösséget magát városunk tereire hívom és városunk terein a nemzetünkkel együtt leszünk és ennek a kísérletnek az elkövetőinek ott fogunk leckét adni. Nem hiszem, hogy ezek a lázadók sikeresek lesznek.

 

Ez a mai esemény valójában a fegyveres erőink egy kisebbségének a sajnálatos lázadása. Ez a közismert struktúrához kötődő, a párhuzamos struktúra által felbíztatott, általuk felhasznált lépés. Hiszem, hogy a nemzettel közösen megadjuk a méltó és szükséges büntetését ennek az országunk egysége, teljessége ellen irányuló akciónak. Törökország nem egy olyan ország, melyet mégegyszer ilyen módon, olcsón el lehet adni, nem egy Pennsylvaniából irányított ország”.

 

A lakosságot biztosította arról, hogy egyelőre még ő az ország elnöke, és felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre.

 

Összecsapások mindenhol

 

A török hadsereg által elfoglalt intézményeknél hamar megjelentek a belbiztonsági erők és a csendőrség,akik fegyverxösszetűzésbe keveredtek a puccsistákkal. Heves összecsapások zajlottak az isztambuli Taksim téren. Az Anadolu hírügynökség értesülése szerint katonai helikopterek megtámadták a rendőrség főhadiszállását Ankarában  és támadás érte az elnöki palotát illetve a parlament épületét is.

 

.

 

Az AKP hívei tömegesen az utcára vonultak 

 

Erodgan felhívására tömegesen mentek ki  az emberek az utcákra. A kormánypártiak ellepték Isztambul és Ankara főbb közterületeit és szembeszálltak a katonkkal.

 

.

 

A Sabah kormánypárti hírportál szerint a katonák látva az ellenük felvonult tömeget, elhagyták az Atatürk repteret.

 

A reptérre vonuló tömeg az ISIS és az AL-Kaida által használt  iszalmista szavakat skandáltak. Takbir! Allahu Akbar!

Egyes helyeken békésebb volt a hangolat katonák és az AKP iszamista pártiak között: Ankara központjában viszont egy török helikopter az iszalmista civilekre lőtt:

Iszlamista imámok Erdogan mellett

Példa nélküli eset történt Törökország több mecsetében, amikor is kormánypárti imámok a müezin tornyaiból dzishádra szólították fel a civil lakosságot a hadsereg ellen, és álljanak ki Erdogan államfőért mivel Allah ezt a puccsot nem tűri el. Az imára hívások kívül az iszlám tiltja a müezin használatát.

 

Nemzetközi reakció

 

Oroszország

 

Békét és a vérontás elkerülését sürgette péntekSzergej Lavrov orosz külügyminiszter a törökországi puccskísérlettel kapcsolatban.

 

Szergej Lavrov sürgette a vérontás elkerülését, és közölte: a felmerülő kérdéseket az alkotmányos kereteken belül kellene rendezni. Emellett óva intette az orosz állampolgárokat attól, hogy további értesítésig kimenjenek az utcára.

 

A Kremlt mély aggodalommal töltik el a törökországi események, és utasította az illetékes orosz tisztviselőket az orosz állampolgárok mihamarabbi hazatértének segítésére – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szombatra virradóra.

 

Oroszországot aggasztja a kialakult helyzet, és szeretné Törökországba a stabilitást és rendet visszatérni látni, valamint azt, hogy a kimenetel jogszerű legyen.

 

USA

 

Az Egyesült Államok “feltétlen támogatásáról” biztosította a demokratikusan megválasztott török kormányt John Kerry amerikai külügyminiszter török kollégájával folytatott telefonbeszélgetésében, miután a török hadsereg egy része péntek éjszaka megkísérelte átvenni a hatalmat az országban.

 

Kerry Washingtonban kiadott közleményében tudatta: Mevlüt Cavusogluval folytatott beszélgetésében az Egyesült Államok feltétlen támogatásáról biztosította Törökország demokratikusan választott polgári kormányát és demokratikus intézményeit. Washington a “legmélyebb aggodalommal” figyeli a törökországi fejleményeket – tette hozzá.

 

Törökország a NATO fontos tagja és az Egyesült Államok fontos szövetségese – emlékeztettek amerikai részről.

 

Németország

 

Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében – közölte Angela Merkel német kancellár szóvivője Twitter-üzenetében.

 

Görögország

 

Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a pénteki törökországi puccskísérlet miatt a Törökországgal közös határon – jelentette az athéni köztelevízió szombatra virradóra Nikosz Toszkasz polgári védelemért felelős miniszterre hivatkozva.

 

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint a görög kormány “figyelmesen és higgadtan” figyeli a törökországi eseményeket. Közös asztalhoz ültek a görög hadsereg különböző haderőnemeinek parancsnokai Panosz Kammenosz védelmi miniszterrel. A helyi sajtó szerint a védelmi minisztérium a török hadsereg fokozottabb mozgását észlelte a török-görög határon.

 

Bulgária

 

Bulgária is erősíti őrjáratait a bolgár-török határ mentén – jelentette közleményében szombat reggel a bolgár kormány sajtóirodája. Bojko Boriszov miniszterelnök tanácskozott az ország biztonsági szerveinek a vezetőivel, akikkel áttekintette a törökországi helyzetet. A külügyminisztérium felszólította a Törökországban tartózkodó bolgár állampolgárokat, hogy ne menjenek ki az utcára.

 

Szíria

 

A szírek országszerte az utcákra vounltak és üdvözölték a puccsistákat.  A fővárosban az emberek a levegőbe löttek ezzel is kifejezve a támogatotságukat a török hadseregnek.

A szír öröm nem véletlen, hiszen az Erdogan vezette török kormány öt éve támoatja a Szíriában tevékenykedő fegyveres és terrorista csoprotokat. A damaszkuszi vezetés egyenlőre nem foglalt állást az ügyben.

 

Az átláthatatlan események közepette hajnalban a belpolitikai stabilitás, a demokrácia és a béke megőrzése mellett foglalt állást az ENSZ főtitkára, az Európai Unió és a tagállamok több vezetője.

Meghiúsították a puccskísérletet Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a törökországi államcsínykísérlet szervezője – jelentette az Anadolu török hírügynökség szombat hajnalban. A hírügynökség úgy tudja, hogy Kösét márciusban eltávolították a török vezérkar törzséből.

Szombat reggel már arról szóltak a hírek, hogy a puccskísérletet sikerült meghiúsítani. Legalábbis ezt mondta maga Erdogan Isztambulban, a miniszterelnök pedig így fogalmazott: “Az idióta puccskísérlet elbukott, a helyzetet gyakorlatilag ellenőrzés alatt tartjuk”. Tájékoztatták a lakosságot, hogy őrizetbe vették a puccskísérlet több vezetőjét: a török média szerint egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében fogták el, négy puccsistát, köztük egy tisztet pedig a TRT televíziónál “semlegesítettek”. Reggeli bejelentés szerint a puccskísérlettel összefüggésben több mint 130 embert vettek őrizetbe.

 

 Más hírek ugyanakkor azt sejtetik, hogy szombat reggel még korántsem teljes a puccsisták feletti győzelem. Binali Yildirim miniszterelnök tévényilatkozatában arról is beszélt, hogy a zendülők Ankarában és Isztambulban továbbra is tüzelnek a levegőből, de hozzátette: a helyzet “minden percben egyre javul”, a hadsereg felső vezetésének nagy része most már ura a fegyveres erőknek.

Erdogannak kapóra jött a puccskísrélet Isten ajándékának nevezte a puccskísérletet Reccep Tayyip Erdogan, aki szernt így végre sikerült végérvényesen megtisztítani a hadsereget a “reakciós elemektől”. Erdogan a hivei között Isztambulban Elkezdődött a leszámolás

Erdogan szerint a puccsisták súlyos árat fognak fizetni. Idáig  1563 katonát 29 ezredest és 5 tábornokot letartóztattak.

 

A tegnap esti török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-reemelkedett, a sebesültek száma 1154.

Mehmet Müezzinoğlu, az AK Parti alelnöke már arról beszél, hogy a puccsistákra halálbüntetést kell kiszabni. Helyi információk szerint megvan a szervezők teljes listája.

Az elfogott puccsista katonák arról számolnak be: nekik azt mondták, az egész csak egy gyakorlat. Amikor az utcán szembekerültek a feldühödött tömeggel, fogalmuk se volt, mit tegyenek.

Helyi források szerint az izsalmista AKP pártiak lefejeztek egy török katonát, egy másikat a boszporuszi hídról akarták ledobni.

török katona a földön

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑