Cadmus fordítás Cadmus
Karácsony

2018. 12. 28.

Soha nem látott karácsonyi ünnepségek Damaszkuszban (képek, videó)

2018. 12. 28.

Évek óta először ünnepelhetik meg békességben a damaszkusziak a karácsonyi ünnepeket. Nem csak a város keresztény negyedei, hanem a muszlimok lakta utcák is gyönyörű fényáradatban várták a Megváltó megszületését.

Hatalmas karácsonyfákat állítottak Damaszkusz keresztény negyedeinek terein. Az Abbasszeen és a George Khouri tereken Észak-Szíriából szállított fenyőfákat díszítettek fel. Soha nem látott díszítésben és fényfüzérekben tündökölnek az utcák, a lakások ablakai és az üzletek kirakatai.

.

Idén annyi díszt és fényfüzért adtam el, mint az elmúlt hét évben összesen. Mindenki fellélegzett, hogy vége a háborúnak, és kitörő örömmel várják a karácsonyt – mondta egy damaszkuszi árus.

Hét éve annak, hogy az iszlamisták elfoglalták a fővárostól keletre eső településeket, ahonnan napi szinten rakétagránátokat lőttek a békés lakosságra. Az emberek mindennapi rettegésben éltek, reggelente úgy köszöntek el egymástól a családtagok, hogy lehet, akkor látták egymást utoljára.

Tavasz óta viszont teljesen megváltozott a helyzet, a szíriai hadsereg és az önkéntesekből álló önvédelmi erők felszabadították a fővárostól keletre fekvő területeket, így visszatért az élet Damaszkuszba.

A bevásárló utcáiról hírek keresztény Qassaa negyedben még éjfélkor is hemzsegnek az emberek. Nem csak keresztények, hanem többségében muszlimok sietnek az utolsó pillanatban is ajándékokat venni szeretteiknek. Akik már túl vannak a bevásárláson, az utcán édességet osztogató Mikulásokkal fényképezkednek és a tereken felállított színpadok előadásait nézik.

A cikk folytatását itt olvashatják…

S4C.news – Kassab Adonis

Képek és videó: SANA

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑