Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2023. 03. 07.

Sojgu: Bahmut bevétele megnyitja az utat az ukrán védelem belsejébe

2023. 03. 07.

Artemivszk (Bahmut) város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői állományával kedden megtartott telefonkonferencián.

“Artemivszk felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe” – mondta Sojgu.
Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden, a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és már a tüzérség is benyomult a városba.

Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja. A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

Jevgenyij Prigozsin, az Artemviszk ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn éjjel közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén. Prigozsin a sajtószolgálata által kiadott közleményében 12-20 ezerre becsülte a városban maradt ukrán erők létszámát.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat különleges egység parancsnoka, a luhanszki “népi milícia” 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Rosszija 1 televízióban szintén egy ukrán ellentámadás előkészületeiről beszélt. Alaudinov, aki egy ellene elkövetett mérgezéses merénylet után tért vissza a frontra, azt állította, hogy a városban sok ukrán katona adja meg magát.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők személyi állományának az elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét 315 főben határozta meg. Közülük, mint mondta, “Liman irányában” 125, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig 75 katona esett el.

A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között említett meg egy Szu-24-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, három harckocsit, egy amerikai Paladin és egy lengyel Krab önjáró löveget, egy amerikai M777-es tarackot és egy lőszerraktárt.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy kedden 90 orosz katona tért vissza ukrán hadifogságból.
Szergej Sojgu a moszkvai katonai tárca keddi tanácskozásán azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei februárban meghaladták a 11 ezer főt, ami 40 százalékkal több a januári adatnál. Rámutatott, hogy a nyugati országok az amerikai stratégia jegyében, amely Oroszország fegyveres erővel való megtörését célozza, fokozták az Ukrajnába irányuló fegyver- és haditechnika-i eszközök szállítását, valamint az ukrán hadseregnek szánt képzési programokat.

“Mindemellett a NATO-nak a kijevi rezsim számára nyújtott támogatása nem vezet az ukrán csapatok harctéri sikereihez.

Éppen ellenkezőleg, az ukrán fegyveres erők veszteségei jelentősen megnőttek” – mondta a védelmi miniszter.
“Megdöbbentő a kijevi rezsimnek a saját népe iránt közömbössége, amely – hogy a nyugati megbízói kedvében járjon -, nem törődik a hatalmas emberveszteséggel. A magunk részéről továbbra is a személyi állományunk és a civilek életének és épségének megőrzését tekintjük prioritásnak” – tette hozzá.

Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt hónap során elsősorban Donyeck és Kupjanszk irányában értek el haladást, és öt települést foglaltak el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást. A Zapozzsja megyei Pologiban egy civil megsebesült.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy a háborúban ukrán oldalon harcoló öt georgiai “zsoldos” ellen adott ki nemzetközi körözést, további három ellen pedig bűnvádi eljárást indított.

Kijev: újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország

Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország, aminek köszönhetően 130 ukrán katona térhetett haza – közölte kedden Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az orosz védelmi minisztérium közlését idézve azt írta, hogy cserébe Kijev 90 orosz katonát engedett szabadon.
Jermak kiemelte, hogy a kiszabadított ukrán katonák között négy nő van. Hozzátette, hogy 87-en a Donyeck megyei Mariupol – közülük 71-en a városban lévő Azovsztal üzem -, 35-en pedig a régióbeli Bahmut és Szoledar városok védelmében vettek részt. Közölte, hogy sokuknak súlyos sebesülései vannak.
Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos hozzáfűzte, hogy az orosz fogságból hazatérő katonák között a legfiatalabb még nem töltötte be a 21. életévét, a legidősebb pedig nemsokára 64 éves lesz.

Ukrán miniszter: a heves harcok ellenére maradt néhány ezer lakos Bahmutban

A Donyeck megyében található Bahmutban az ottani heves harcok ellenére maradt néhány ezer lakos és néhány tucatnyi gyerek – közölte kedden egy tévéműsorban Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter.

Szavai szerint kevesebb mint négyezren maradtak, köztük legalább 38 gyerek. Megjegyezte, hogy a teljes körű orosz invázió tavaly februári kezdete előtt több mint 70 ezer ember élt a városban, köztük 12 ezer gyerek. A lakosok 95 százalékát mostanra evakuálták – tette hozzá.
Verescsuk hangsúlyozta, hogy jelenleg nagyon nehéz elérni a várost a heves tüzérségi támadások miatt. “Ráadásul azok, akik maradtak, pincékben húzzák meg magukat, de nem jelzik tartózkodási helyüket, ami alapján meg lehetne találni őket” – magyarázta, hozzátéve, hogy továbbra is próbálják evakuálni a városban maradt civileket.
Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy február elején még körülbelül kétszáz gyerek volt Bahmutban.
Keddi ülésén az ukrán kormány elrendelte a gyermekek kötelező kimenekítését Bahmutból, ami az egyik szülő, az őket helyettesítő személy vagy más törvényes képviselő kíséretében történik. A szülők vagy gyámok nem tagadhatják meg a gyermek evakuálását. “Az állam kötelessége a gyermek életének és egészségének védelme. A mai döntésnek arra kell ösztönöznie a szülőket, hogy felelősségteljesen álljanak gyermekeik evakuálásához. Ha a felnőttek nem tudnak gondoskodni a gyermek biztonságáról, akkor ezt az államnak kell megtennie” – fejtette ki a rendeletet kommentálva Irina Verescsuk.
Az ukrán ombudsmani hivatal közölte, hogy jelenleg 356 gyermeket tekintenek eltűntnek Ukrajnában. A háború kezdete óta 16 224 gyereket hurcoltak el az oroszok, közülük 308-at sikerült visszahozni. Ezenfelül 10 230 eltűnt gyereket megtaláltak. A hivatal adatai szerint a fegyveres konfliktus következtében 464 gyermek halt meg, további 931 pedig megsebesült.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑