Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 03. 17.

Sokkoló képek Jemenből a szerda reggeli szaúdi légicsapás pusztításairól – 18+

2016. 03. 17.

Szerda reggel a Szaúdi Királyi Légierő minden idők talán legbrutálisabb támadását intézte a sűrűn lakott Mustaba Negyed ellen, mely Hajjah tartományban található.

Figyelem! A cikkben található tartalom egyesek számára felkavaró lehet!

A légicsapás al-Khamis piacát érte, mely a helyiek beszámolója szerint az eset után holttestekkel, vérrel és emberi testrészekkel volt tele. A pusztítás hatalmas: eddig 107 civil halt meg és további 50 megsebesült, köztük sokan súlyosan, így az áldozatok száma még növekedhet.

Szaúd-Arábia számtalan légicsapást intézett már Jemen ellen, legtöbbször civil célpontokat, kórházakat, iskolákat, lakóházakat céloznak, arra hivatkozva, hogy azok valójában álcázott katonai célpontok.

Rijád egyelőre nem kommentálta a tegnapi mészárlást.

A támadás borzalmas nyomait mutatják be a helyszínen készült fényképek, melyeket az alábbiakban bemutatunk. A fotókon azt is meg lehet figyelni, hogy miután a szaúdi erők gyakorlatilag a teljes infrastruktúrát megsemmisítették, az élelmiszerhiány folyamatos, s emiatt Jemen lakosságának nagy része kóros alultápláltságban szenved.

Szaúd-Arábia tavaly március óta támadja a húszi Ansarullah mozgalom által ellenőrzött Jement, azzal a céllal, hogy visszahelyezze a hatalomba a korábbi, a nép által elűzött jemeni elnököt Abd Rabbuh Mansur Hadit, aki a szaúdi érdekek feltétlen kiszolgálásáról volt ismert.

A jemeni háború kezdete óta legalább 8400 ember halt meg, ennek többsége jemeni civil, 2236 áldozat pedig gyermek.

A városban jelenlévő Orvosok Határok Nélkül szervezet egy nyilatkozatában elítélte a mészárlást, valamint bejelentette, hogy az eset után a sérülteket a helyszínen ellátták és akiket kellett, egy szükségkórházba szállították.

Szaúd-Arábia az ENSZ elnöke, Ban Ki-Mun szerint is túlment minden határon ezzel a támadással, ezért azonnali vizsgálatot sürget. Az Amerikai Egyesült Államok vezette Nyugati Koalíció azonban, mely oly hangos, ha az orosz légicsapások során meghal egy-két „civil”, most, mikor legfőbb közel-keleti szövetségesük egymás után követi el a háborús bűncselekményeket, mélységesen hallgat.

Orientalista.hu – Crusader

 

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑