Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 05. 19.

Soros-civilektől tart Izrael is

2017. 05. 19.

Már négy éve is tanulmány foglalkozott azzal Izraelben, hogy nagyobb átláthatóságra van szükség a George Soros által támogatott szervezeteknél, amelyek akár Izrael ellen is dolgoznak.

Soros Izraelben is régóta téma a civil szervezetek átláthatósága, s a tavaly elfogadott törvény alapján a költségvetésük több mint felét külföldi kormányzati intézmények által adott forrásokból fedező nem kormányzati szervezeteknek (NGO) minden okmányukban és hirdetésükben fel kell tüntet­niük, hogy külföldről kapnak pénzügyi támogatást. George Soros alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) által támogatott szervezetek tevékenysége körül is évek óta vannak aggodalmak, erre utal az NGO Monitor 2013-as tanulmánya is, amely a civil szervezetek Izrael-ellenes kampányára hívta fel a figyelmet.

Az elemzés szerint az OSF támogatásai három vonatkozásban járulnak hozzá különösen az Iz­rael-ellenes kampányhoz. Az első a Durban-stratégiában aktív, zömmel palesztin NGO-k támogatása; az említett stratégiát egy 2001-es, rasszizmusellenes ENSZ-konferencián fogadták el a dél-afrikai Durbanben. A konferencia zárónyilatkozata apartheid államnak minősítette Izraelt, szank­ciók és embargó bevezetésére hívott fel a zsidó állammal szemben. A második törekvés az Egyesült Államokban Izrael támogatottságának csökkentése a közvélekedés izraeli–palesztin konfliktussal és Iránnal kapcsolatos befolyásolásával. A jelentés tételesen felsorolta azokat az NGO-kat is, amelyeket az OSF vagy a Soros család támogat a tengerentúlon. Ilyenek a J Street, a Media Matters, a Center for American Progress (Központ az Amerikai Haladásért), a National Iranian American Council (Nemzeti Iráni-Amerikai Tanács) és az Institute for Middle East Understanding (Intézet a Közel-Kelet Megértéséért).

A harmadik pillér pedig izraeli ellenzéki csoportok támogatása, amelyek az emberi jogok retorikáját használva próbálnak politikai célokat elérni. Ilyenek az Adalah, a Breaking the Silence, a Gisha vagy a Yesh Din. Az elemzés szerint ezek a szervezetek olyan álláspontokat képviselnek, amelyek „az izraeli konszenzuson kívül esnek”. A jelentés vizsgálta még olyan ismertebb nemzetközi civil szervezetek támogatását, mint a Human Rights Watch és az Amnesty International, amelyek gyakran elfogultak Izraellel szemben (és egyébként Magyarországot is folyamatosan bírálják).

Támogatási politikáját tekintve a jelentés szerint a Soros család ellentmond az átláthatóság és az elszámoltathatóság, az OSF alapító elvei között is szereplő elveinek. Jó néhány szervezet támogatása nem teljesen átlátható, homályos az Open Society Foundations és a svájci Zugban található Open Society Institute közötti kapcsolat is. A jelentés szerint bár a kisebb támogatásokról dönthetnek az OSF munkatársai, a nagyobbakról szinte biztosan tud Soros és családja. A jelentés azt javasolta, hogy Sorosnak, családjának és az OSF-nek teljes transzparenciát kelljen megvalósítania, valamint biztosítania kellene, hogy támogatottjai ne démonizálják Izraelt és képviseljék Irán érdekeit.

Magyar Hírlap – Őry Mariann 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑