Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Ukrajna

2023. 03. 27.

Sorra hullanak a külföldi zsoldosok Ukrajnában (+18)

2023. 03. 27.

Az orosz légierő megsemmisítette külföldi zsoldosok egy csoportját Avdijivka közelében.

Az orosz csapatok által Avdejevka irányából készített videófelvételen az Ukrán Fegyveres Erők erődítménye látható a légicsapás után: a megsemmisített katonák egyenruháin lengyel és grúz zászlót, valamint a grúz nemzeti légió felirata látható.

Avdejevka az egyik fő erődítmény a Donyecki Népköztársaság területén, amely egyelőre a kijevi hatóságok ellenőrzése alatt áll. Az ukrán fegyveres erők onnan folyamatosan lövik a donyecki lakóházakat.

Pénteken a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin azt mondta, hogy minden előfeltétel adott ahhoz, hogy Avdejevkát operatív blokád alá vegyék.

A múlt héten a köztársaság megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin azt mondta, hogy az orosz egységek szisztematikus támadást folytatnak Avdejevka ellen, de az ellenségnek még mindig vannak utánpótlás útvonalai, “az ukrán hadvezetés oda tartalékokat tud mozgatni”.

Tavaly Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy több mint 60 országból több mint nyolcezer zsoldos érkezett Ukrajnába. A legnépesebb csoportok Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Romániából és Nagy-Britanniából érkeztek, annak ellenére, hogy sok országban a zsoldoskodást törvény tiltja.

AFP: az újabb francia halála után, Párizs felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak Ukrajnába

A francia külügyminisztérium ismét felszólította a francia állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, miután Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) közelében meghalt egy francia állampolgár – jelentette pénteken az Agence France-Presse.

A hírügynökség szerint egy 30 éves, Kevin D.-ként azonosított francia férfi március 22-én halt meg tisztázatlan körülmények között.

“Emlékeztetünk arra, hogy az ukrán terület háborús övezet. Ezzel összefüggésben nyomatékosan ajánljuk, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába való utazástól, bármilyen indítékból is induljanak ki” – idézte az AFP a külügyminisztérium franciákhoz intézett felhívását.

Artyomovszk a Donyecki Népköztársaság (DNR) Kijev által ideiglenesen ellenőrzött részén található. Pénteken Gyenyisz Pusilin, a DNR megbízott vezetője arról számolt be, hogy a városban még mindig heves harcok dúlnak.

New York Times: az ukránok a nemzetközi légió létszámáról is hazudtak

Az ukrán nemzetközi légióba jelentkezett újoncok valódi száma többszörösen kevesebb volt, mint a kijevi tisztviselők által hirdetett létszám – jelentette szombaton a New York Times. Ráadásul a legmagasabban jegyzett zsoldosok közül néhányan arra használták fel pozíciójukat, hogy hazudjanak és hasznot húzzanak a konfliktusból.

Két nappal azután, hogy az orosz csapatok tavaly februárban bevonultak Ukrajnába, Volodimir Zelenszkij elnök felhívást tett közzé nemzetközi harcosok toborzására, hogy megerősítse a hadsereg sorait. Egy héttel később Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a CNN-nek elmondta, hogy 20 000 újonc jelentkezett az újonnan alakult Nemzetközi Légióba.

A New York Times szerint azonban “jóval kevesebben jelentkeztek”. A lap a légiót ismerő emberekre hivatkozva azt állította, hogy jelenleg mintegy 1500 tag van a soraiban, és hogy “belső dokumentumok azt mutatják, hogy a légió küszködik”.

A Times nem részletezte, hogy a Nemzetközi Légió hány tagja halt meg harc közben. Az orosz védelmi minisztérium tavaly márciusban azt állította, hogy akár 180 külföldi zsoldost is megöltek egy Lemberg melletti bázist ért rakétacsapásban, egy héttel később pedig több tucatnyian haltak meg egy belarusz határ melletti bázist ért hasonló csapásban. A hónap végére Moszkva azt állította, hogy 600 külföldi harcost számolt fel Ukrajnában.

Az orosz katonai művelet kezdete óta megnőtt az Ukrajnában tevékenykedő zsoldoscsoportok száma, ahogy megjelentek a közösségi médiában is.

James Vasquez, egy connecticuti barkácsvállalkozó több ezer Twitter-követőre tett szert, és adományokat gyűjtött azzal, hogy harctéri híreket posztolt Ukrajnából. Vasquez a múlt héten törölte a közösségi média fiókjait, miután a Times felfedezte, hogy hazudott a szolgálatáról az amerikai hadseregben.

Vasquez arra használta az online teret, hogy egy másik amerikai önkéntest, a volt amerikai tengerészgyalogos Ripley Rawlingsot népszerűsítse, aki több mint 1 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze az ukrán csapatok felszerelésének megvásárlására. E vásárlások egy részét azonban az amerikai külügyminisztérium megfelelő engedélye nélkül hajtották végre, míg más szállítmányok soha nem érkeztek meg Ukrajnába.

Az adományozókat hasonlóan verte át Grady Williams is – számolt be a Times. A nyugdíjas mérnök és metamfetamin-függő Williams Grúziában mintegy 16 000 dollárt gyűjtött össze, hogy motorkerékpárokat vásároljon a Grúz Légió számára, amelynek felét saját magára költötte, mielőtt kidobták a zsoldoscsoportból.

Andy Milburn az egyik legismertebb zsoldosvezér volt Ukrajnában, és a nyugati média tavaly széleskörűen foglalkozott a “Mozart-csoporttal” (az orosz “Wagner Group” magán katonai cégre utaló névjáték). Most a csoport társalapítója perben áll sikkasztás, szexuális zaklatás és fegyverkereskedelem vádjával.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑