Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 08. 03.

Újabb magyar régészeti misszió Szíriában

2016. 08. 03.

Magyar-szír misszió kezdte meg működését Homsz tartományban, hogy helyrehozzák a Krak des Chevaliers vár károsodott részeit.

A magyar régészeti misszió szíriai szakértők segítségével július 14.-én megkezdte régészeti működését a Homsz nyugati vidékén található Al-Hoszn (Krak des Chevaliers) várában ami világ legnagyobb keresztlovag vára. A cél az, hogy tanulmányokat készítsenek és terveket dolgozzanak ki a vár terroristák által megrongált részeinek helyreállítására – írja a SANA (Szíriai Állami Hírügynökség).

A vár igazgatója, Naima Mahrtm a SANA-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a missziót 14 szakértő alkotja, akiknek feladata a templomban, a mecsetben, a lovagteremben és az arra néző arénában okozott károk kivizsgálása.

Mahrtm elárulta, hogy a régészeti küldetés során fejlett technikai eszközöket használnak, ami nagyban hozzásegít a károk könnyebb rendbe hozásához. Az igazgatónő hozzátette, hogy a kastélyban működő közigazgatási hivatalok helyreállító munkálatainak befejezése után napi rendszerességgel fogják fogadni a vár látogatóit.

A történelmi és építészeti jelentőségére tekintettel a Krak des Chevaliers várat az UNESCO fontos történelmi várnak jegyezte fel, és 2006-ban a világörökség listájára is felkerült.

A renoválási feladatokat végző magyar csoport vezetője Major Balázs régész aki a az öt éve tartó szíriai háború ellenére sem hagyta fel kutatásait, és minden évben több alkalommal kis csapatával együtt kutatja Közép-Szíriában a keresztesháborúk korában épített várakat és annak magyar vonatkozásait.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑