Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2019. 02. 02.

Speidl Bianka: Óriási üzlet lett a saría alapú szolgáltatások forgalmazása

2019. 02. 02.

Az iszlám világ vallási tudatossága rendkívül jó piacformáló erő. Az elmúlt néhány évtizedben megjelent a muszlimokat kiszolgáló speciális bankrendszer is. Ez pedig alapelveiben és céljaiban a nyugatitól gyökeresen eltér, viszont rohamosan terjed. Erről Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában. 
Az iszlám gazdaságtanán alapuló pénzügyi szolgáltatások az egyik leggyorsabban bővülő pénzügyi szektort képezik, amely az elmúlt két évtizedben évente 10–12 százalékos növekedési rátát mutatott, és mintegy 2,5 milliárd fontnyi tőkével rendelkezik. Az iszlám bankrendszer legismertebb jellegzetessége az, hogy kamatot nem szed, az érintett üzleti felek nem kamatot fizetnek egymásnak, hanem a megvalósult beruházás profitjából szereznek részesedést, ennek sokféle módja van, egy árnyaltan kidolgozott rendszerről van szó. A bank pontosan ugyanúgy jól jár, mint a nyugati bankrendszerben, aki pedig felvette a kölcsönt többet fizet vissza. Az iszlám pénzügyi szolgáltatások európai működéséhez muszlim közösségre van szükség, amely elég nagy ahhoz, hogy tartós fogyasztói bázist jelentsen.
Speidl Bianka kiemelte, egy muszlimnak vallási kötelezettsége, hogy iszlám bankhoz forduljon, hiszen a kamatszedés tilalma az iszlám vallásjog fontos eleme.Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére, hogy mekkora hatalma van az iszlám bankrendszernek, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta,

európai és világszinten is London a központjuk, évente sokmilliárd fontot kezelnek és egy folyamatosan bővülő piacról van szó.

Amíg a nyugati civilizációra a vallás háttérbe szorulása jellemző, addig az iszlám világban az úgynevezett ezredfordulós nemzedék vallásilag sokkal tudatosabb, tehát sokkal jobban odafigyel arra, hogy a saríának megfelelő szolgáltatásokat vegyen igénybe

 – tette hozzá.

Felhívta rá a figyelmet, a saría alapú gondolkodás mindent, az élet legapróbb területeit és szféráit is lefedi. A szakértő hozzátette:

amikor Európán belül akarják folyamatosan erősíteni a saría alapú szolgáltatásokra a keresletet, akkor annak beláthatatlan társadalmi következményei lehetnek.

Teljes beszélgetés itt látható.
ECHO TV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑