Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 03. 05.

Startupper gerillaharcos tanítja lőni az iraki keresztényeket

2015. 03. 05.

Ne légy báb: Harcolj az életedért!

Alig 12 kilométerre az ISIS uralta Moszultól, egy amerikai filmrendező és “startupper” forradalmár kiképzőtábort üzemeltet keresztények számára, hogy képesé válljanak harcolni az életükért és hitükért a kegyetlen iszlám terror hadsereggel szemben.

Matthew VanDyke, aki egyébként díjnyertes dokumentum-filmes, legutóbb Líbiában szerzett nevet magának, amikor letartoztatták Kadhafi-ellenes szervezkedésért 2011-ben, de később sikeresen megszökött. 2013-ban jelent meg nagy sikerű “Soha többé: Egy forradalom története” című dokumentumfilmje a szíriai polgárháborúról, ami több mint 50 díjat nyert és olyan nagy nevű szervezetek használják oktató anyagként, mint az Amnesty International. A baljában gépfegyvert, jobbjában kamerát tartó hivatásos gerillaharcos ma szíriai keresztények százait képzi ki szisztematikusan lőfegyverek használatától a testi közelharcig. VanDyke mindezt a Szabadság Fiai (Sons of Liberty) nevű vállalkozás keretében végzi, ami inkognitóban szolgáló amerikai veteránok bevonásával készít föl keresztény katonákat, hogy felvegyék a harcot a hírhedt fekete seregel szemben. Múlt héten állt föl a Ninive Síkság Védelmi Erők (NPU) első keresztény zászlóalja, amit már itt képeztek ki.

Önéletrajzi filmjének előzetese! Nagyon kemény a fazon 😀

“CSAK ÚGY TUDJUK MEGÁLLÍTANI A MENEKÜLTÁRAMLATOT, HA DEMONSTRÁLJUK, HOGY KÉPESEK VAGYUNK GARANTÁLNI ÉS FENNTARTANI A BIZTONSÁGUKAT A TÉRSÉGBEN. MÁSKÜLÖNBEN HAMAROSAN NEM MARAD TÖBB KERESZTÉNY IRAKBAN!”

VanDyke az észak-iraki kurd régióban egy újabb kiképzőközpontot készít elő, ahol már több mint 2000 katonát fognak kiképezni.

Az asszír keresztények az egyik legősibb mezopotámiai közösség saját kultúrával, nyelvel, szokásokkal amik élesen elválasztják őket az arab vagy kurd lakosságtól. Egy kihalás szélén álló nyelvet, az arámot beszélik. Ez egyébként az evangéliumok eredeti nyelve is. A két évezredes elnyomás során folyamatosan üldöztetéseket szenvedtek az arab uralom során.

Szíriai keresztény milícia:

Míg a kurdok az ISIS méltó ellenfelének bizonyultak és ütőképes hadseregük, a Pesmerga sikeresen veszi föl velük a harcot Észak-Irak és Szíria városaiban és falvaiban, addig a keresztényeket és más vallási kisebbségeket, mint például a yazidiket ellenállás nélkül mészárolják le, űzik el és éheztetik azóta, hogy egy éve az al-Kaidából kivált ISIS létrehozta a kalifátusát, az Iszlám Államot. Intő példa volt arra, hogy csak önmagukra számíthatnak, miután a kurd Peshmerga több esetben visszavonult a keresztények lakta területekről, amikor az ISIS egy átfogó támadást indított a térség ellen. Nem csoda, hogy az iraki keresztény lakosság, ami körülbelül másfél milliós volt még 2004-ben, drámai sebességgel tűnik el a világ néma asszisztálása mellett.

A nemzetközi közösség magára hagyta a keresztény közösségeket szerte a világban az elmúlt években – mondta VanDyke. A harmincöt éves baltimore-i lakos, aki Georgetown Egyetem nemzetközi karán diplomázott biztonságpolitikából, mára bejárta, filmezte, harcolta önkéntesként Észak-Afrikát és a Közel Keletet. Úgy véli, hogy ha nem történik érdemi változás, akkor a kereszténységet nyomtalanul eltörlik Irakban.

Már alig 400 ezren vannak csak, ráadásul aki elmegy, az nagy valószínűséggel már nem is tér vissza többet – hívta fel a figyelmet a sürgető problémára VanDyke.

“KÉPZELD EL, HOGY FELKELSZ ÉS MIKOR KINÉZEL AZ ABLAKON, AZ ISIS LÁTOD AZ UDVARODBAN! KIŰZTÉK ŐKET A HÁZAIKBÓL, ELRABOLTÁK ASSZONYAIKAT, PERSZE, HOGY EZUTÁN NEM BÍZNAK TÖBBÉ SENKIBEN ÉS A SAJÁT KEZÜKBE AKARJÁK VENNI A VÉDELMÜKET”

Csakhogy az Iraki kormány és a Pesmerga rossz szemmel néz a keresztény milíciák létrejöttét és újra meg újra megtiltja, hogy különálló alakulatokat hozzanak létre a saját védelmükre. A keresztények azonban ennek ellenére tömegével jelentkeznek a sokáig titokban üzemelő kiképző táborokban.

Iraki keresztény milícia:

 

Több ezer éves gyökerekkel rendelkezünk Irakban – mondta Ramzi, egy helyi keresztény vezető a Fox televíziónak. “Nagyon fontos számunkra, hogy megvédjük magunkat és nyelvünket. Tisztelünk minden embert Irakban, de visszautasítjuk, hogy bábok legyünk a kurdok és az arabok háborújában. Függetlenek akarunk lenni és saját védelmi hálózatot akarunk létrehozni”

Az asszír keresztény harcosok VanDyke segítségével önálló fegyverkezésbe kezdtek december óta és nagyon eltökéltek. A biztonsági szakértő a kiképzés mellett segít a nemzetközi hálózatok, leginkább az amerikai külügy támogatásának megszerzésében is. Az ő anyagi és morális támogatásuk létfontosságú abban, hogy legális és elismert alakulatokat hozhassanak létre.

ISIS orra előtt, a ninivei síkságon található Moszul mellett fekszik a kiképzőtábor:

isis_map_economist

Az újoncok lázas ütemben gyakorlatoznak, hiszen minden nap számít. Néhány napja több mint 200 keresztényt, köztük nőket és gyerekeket rabolt el az ISIS, Szíria észak-keleti keresztény falvaiból. Az amerikai külügyminisztérium szerint további százakra vár ez a sors, tekintve, hogy az Iszlám Állam nagy erőkel folytatja a megtorló hadműveletét a térségben.

Az ISIS eljön, de többé nem a néma csend fogadja a sivatagban.

vigyazo.blog.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑