Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 02. 28.

Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíriában

2020. 02. 28.

Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idleb tartományában egy légi csapásban csütörtökön: 33 katona halt meg – jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.

Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.

A helyi források szerint legalább száz török katonával végeztek a szír légicsapások

A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.

A légi csapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai katonák idlebi állásait.

Helyi források szerint  a törökországi Reyhanli határ menti város kórháza előtt több ezer ember gyűlt össze követelve a török hadsereg azonnali kivonulását Szíriából.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑