Diplomácia

2015. 11. 05.

Svédország támogatását fejezte ki az iraki kurdoknak az ISIS elleni harcbanA svéd védelmi és külügyi miniszterek országuk támogatását fejezték ki az iraki Kurdisztán Regionális Kormányának (KRG) az ISzlám Állam (ISIS) terrorista csoport elleni harcban.

Egy találkozón a kurd fővárosban Erbilben ahol a KRG elnöke Massoud Barzani és a svéd külügyminiszter Margot Wallström és a svéd védelmi miniszter Peter Hultqvist, Svédország támogatásáról tárgyaltak a kurd erők Daesh elleni harcában.

A rangidős svéd politikusok, akik hétfőn érkeztek a kurd fővárosba találkoztak a KRG miniszterelnökével Nechirvan Barzanival is. A találkozó tárgyát az ISIS elleni harcok megsegítése, a közös érdekek kialakítása a terrorcsoport legyőzésében. A svéd felek azt is hozzátették egy újságíróknak adott interjúban, hogy Svédországnak szándékában áll megnövelni az eddigi 35 katonai kiképzőjét a régióban és a svéd katonai kiképzők folytatják a Peshamarga katonáknak, akik a terroristák ellen harcolnak.

Barzani a maga részéről elismerte Stockholm támogatását a kurd területeknek az Iszlám Állam elleni harcban és biztosította a svéd feleket a kétoldali együttműködések tartósságában.

Az AFP hírügynökség szerint az Iszlám Állam terroristáinak sikerült bombáikat felrobbantani a Kirkuk tartományban lévő Dibis városban, megsebezve 15 embert és 4 ember halálát okozva ezzel a terrorakcióval.

Egy másik jelentésben arról számoltak be, hogy a terroristaszervezetnek sikerült egy biztonsági ellenőrző ponthoz eljutnia és egy robbantásos merénylettel több biztonsági tisztet is a robbanó szerkezetet egy járműben rejtették el és az ellenőrzési pontnál hozták működésbe.

Orientalista.hu – L. Gyula

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com