Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 02. 11.

Szabad kereskedelmi megállapodás Egyiptom és az Eurázsiai Gazdasági Unió között

2015. 02. 11.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kairói munkalátogatása során több megállapodást is aláírt egyiptomi kollégájával.

f84800a57d3e3a5f2516c71fdc657da9_L

Üdvözlünk!

Abd Al-Fattah Al-Sisi és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatójukon jelentették be a megállapodás aláírását.

Az orosz elnök két napos munkalátogatáson volt Kairóban. Egyiptom az arab országok között a legnépesebb állam ezért fontos partnernek bizonyul. A két ország régmúltra visszatekintő kapcsolatát a mostani látogatáson továbbszélesítette.

Egyiptom a továbbiakban vámkorlátozások nélkül exportálhatja termékeit az Eurázsiai Gazdasági Unió tagországaiba. Oroszország és Egyiptom közti forgalom tavaly meghaladta a a 4,5 milliárd dollárt, ami idén többszörösére növekedhet, és vámunió többi tagállamai Kazahsztán Belorusszia, Örményország szintén hozzájárulhatnak az egyiptomi gazdaság fejlődéséhez és az országok közötti kereskedelem növekedéséhez.

Putyin: Egyiptom és Oroszország nemzeti valutát fog használni a kétoldalú kereskedelemben

Oroszország és Egyiptom hamarosan teljesen kizárhatja az amerikai dollárt a kétoldalú kereskedelemben és a nemzeti valutákat fogjuk elszámolásra használni – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Al-Ahram egyiptomi lapnak Moszkvában.

Intenzív tárgyalások folynak az amerikai dollárban történő kereskedelem felhagyásáról – mondta Putyin a napilapnak, az államfő kétnapos egyiptomi látogatás előtt. Az orosz elnök egyiptomi kollégájának Abd Al-Fattah Al-Sisinek meghívására érkezik Kairóba.

Ez az intézkedés új távlatokat nyit az országaink közötti kereskedelmi és befektetési együttműködésben – mondta Putyin.

Meg kell jegyeznem, hogy már a nemzeti valutát használunk a kereskedelemben számos FÁK (Független Államok Közössége) országgal és Kínával is – mondta az elnök. Az illetékes egyiptomi és orosz szervek már tárgyalnak a kérdésről -tette hozzá.– írta az oroszhirek.hu

Oroszország megépíti az első egyiptomi atomerőművet.

Oroszország megépíti az első egyiptomi atomerőművet. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Vlagyimir Putyin orosz és Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök kedden Kairóban. Al-Sisi a Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az atomenergia terén való együttműködés kizárólag békés célokat szolgál.

Kifejtette, hogy az erőmű a Földközi-tenger partján fekvő ed-Dabaa régió áramellátását biztosítaná. A két ország ezenkívül számos gazdasági és kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, továbbá mindkét fél kijelentette, hogy folytatják összehangolt erőfeszítéseiket a térségben és nemzetközi szinten tevékenykedő terrorcsoportokkal szemben.

Putyin látogatása során az egyiptomi elnöknek egy kalasnyikovot ajándékozott.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑