Cadmus Cadmus
Egyiptom

2015. 02. 11.

Szabad kereskedelmi megállapodás Egyiptom és az Eurázsiai Gazdasági Unió között

Vlagyimir Putyin orosz elnök kairói munkalátogatása során több megállapodást is aláírt egyiptomi kollégájával.

f84800a57d3e3a5f2516c71fdc657da9_L

Üdvözlünk!

Abd Al-Fattah Al-Sisi és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatójukon jelentették be a megállapodás aláírását.

Az orosz elnök két napos munkalátogatáson volt Kairóban. Egyiptom az arab országok között a legnépesebb állam ezért fontos partnernek bizonyul. A két ország régmúltra visszatekintő kapcsolatát a mostani látogatáson továbbszélesítette.

Egyiptom a továbbiakban vámkorlátozások nélkül exportálhatja termékeit az Eurázsiai Gazdasági Unió tagországaiba. Oroszország és Egyiptom közti forgalom tavaly meghaladta a a 4,5 milliárd dollárt, ami idén többszörösére növekedhet, és vámunió többi tagállamai Kazahsztán Belorusszia, Örményország szintén hozzájárulhatnak az egyiptomi gazdaság fejlődéséhez és az országok közötti kereskedelem növekedéséhez.

Putyin: Egyiptom és Oroszország nemzeti valutát fog használni a kétoldalú kereskedelemben

Oroszország és Egyiptom hamarosan teljesen kizárhatja az amerikai dollárt a kétoldalú kereskedelemben és a nemzeti valutákat fogjuk elszámolásra használni – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Al-Ahram egyiptomi lapnak Moszkvában.

Intenzív tárgyalások folynak az amerikai dollárban történő kereskedelem felhagyásáról – mondta Putyin a napilapnak, az államfő kétnapos egyiptomi látogatás előtt. Az orosz elnök egyiptomi kollégájának Abd Al-Fattah Al-Sisinek meghívására érkezik Kairóba.

Ez az intézkedés új távlatokat nyit az országaink közötti kereskedelmi és befektetési együttműködésben – mondta Putyin.

Meg kell jegyeznem, hogy már a nemzeti valutát használunk a kereskedelemben számos FÁK (Független Államok Közössége) országgal és Kínával is – mondta az elnök. Az illetékes egyiptomi és orosz szervek már tárgyalnak a kérdésről -tette hozzá.– írta az oroszhirek.hu

Oroszország megépíti az első egyiptomi atomerőművet.

Oroszország megépíti az első egyiptomi atomerőművet. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Vlagyimir Putyin orosz és Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök kedden Kairóban. Al-Sisi a Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az atomenergia terén való együttműködés kizárólag békés célokat szolgál.

Kifejtette, hogy az erőmű a Földközi-tenger partján fekvő ed-Dabaa régió áramellátását biztosítaná. A két ország ezenkívül számos gazdasági és kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, továbbá mindkét fél kijelentette, hogy folytatják összehangolt erőfeszítéseiket a térségben és nemzetközi szinten tevékenykedő terrorcsoportokkal szemben.

Putyin látogatása során az egyiptomi elnöknek egy kalasnyikovot ajándékozott.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑