Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2015. 03. 07.

Szakasvili illegalitásból szervezi a grúziai euromajdant

2015. 03. 07.

Mihail Szaakasvili grúziai pártja, az Egyesült Nemzeti Mozgalom bejelentette, hogy tüntetések hullámát fogják elindítani, amivel megbuktatják a kormányt. Kormánytisztviselők szerint Szaakasvili puccsal akar visszajutni a hatalomba.

A szökésben lévő ex-államfő által vezetett Egyesült Nemzeti Mozgalom kormányellenes megmozdulások sorozatát szervezi Grúzia fővárosában, miközben nyugati támogatóik a grúz nemzeti valuta elleni támadással járulnak hozzá a kormányellenes hangulat szításához. A grúz lari elértéktelenedése mostanra komoly gazdasági gondokat okoz, a mindennapokban fokozódó problémák kapcsán pedig senkit nem érdekel, hogy a gondokat a kormány hibájából adódnak, vagy külföldi tevékenység okozza.

Miközben a nyugati országok hónapok óta ütik a grúz fizetőeszközt, a párt holdudvarában terjed egy Szaakasvili által megfogalmazott felhívás, ami arra szólítja fel az ellenzéki politikusokat, hogy az Ukrajnában 2013-2014 fordulóján lezajlott EuroMajdanhoz hasonló megmozdulás és fizikai ellenállás szervezésébe kezdjenek. Szaakasvili pártja már válaszolt is az illegalitásban terjedő felhívásra, és március 21-re meghirdették a kormányellenes megmozdulásokat. Konkrét terveik és céljaik nincsenek, a megmozdulás egyszerű erődemonstrációnak tűnik, vagyis célja lehet a karhatalmi erőkkel összeütközés kiprovokálása.

A diaszpóráért felelős kormányhivatal helyettes minisztere, Alexander Bregadze szerint Szaakasvili valóban egy EuroMajdan-szerű tüntetéshullám megszervezésén munkálkodik. A bukott atlantista államfő azóta egy másik országban szolgálja a nemzetközi pénzügyi elitet, a legutolsó nyilvános információk szerint Ukrajnában a puccsal hatalomra juttatott Jacenjuk-kormány alá rendelték be tanácsadónak, vagyis ha Grúziában EuroMajdan kezdődik, az ukrán állami forrásokból, vélhetően az UBSZ szervezésében fog zajlani, mivel a bukott atlantista politikus közvetlen napi kapcsolatban van az ukrán hatalmi struktúrák vezetőivel.

Orientalista.hu –  (Forrás: Hídfő.net)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑