Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2018. 12. 14.

Szándékosan hagyják elpusztulni a történelmi templomokat Törökországban

2018. 12. 14.

Több száz elhagyatott örmény templom van Törökországban. Az ankarai vezetés szándékosan hagyja elpusztulni a történelmi templomokat, hogy végleg eltüntesse a keresztények nyomait az országból – közölte az IshtarTV keresztény hírportál.

A XIX. század elején több ezer keresztény templom állt az akkori Oszmán Birodalom területén. Az 1915-ös népirtás következményeként nem csak keresztény örmények, asszírok, szírek, káldok, görögök és arabok milliói vesztek oda, hanem templomok százai pusztultak el a török és kurd bandák vandalizmusa miatt. A megmaradt keresztény intézmények lassú pusztulásnak indultak.

Kharbert (törökül: Aalyazgh) városban egy történelmi örmény templomot próbál megmenteni a tulajdonosa miután megvásárolta az önkormányzattól. A Szűz Mária templom tetőszerkezete beomlott falai rossz állapotban vannak. A kétszáz éves templom renoválása közel két millió dollárba kerülne. A török vezetés viszont nem támogatja a helyreállítást, pedig a templom szerepel Diyarbakir tartomány kulturális a természeti örökségének listáján – közölte a Diken.com.tr.

Kharbert térségében száz évvel ezelőtt ötven örmény település létezett, átlagosan ezren lakták a keresztény falvakat. A népirtás után a megmaradt örmény keresztények Szíriába menekültek.

Az alábbi térkép a száz évvel ezelőtt elkövetett keresztény népirtásban elpusztított örmény templomokat mutatja.

A lerombolt, megrongálódott templomokról szóló lista ide kattintva érhető el.

S4C.news – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑