Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2017. 02. 05.

Szankciókra hadgyakorlattal válaszol Irán

2017. 02. 05.

Az iszlám köztársaságban hadgyakorlatot kezdtek, miután törvénytelennek minősítették az újabb amerikai büntetőintézkedéseket. A gyakorlaton részt vesznek a Forradalmi Gárda elit alakulatai.

A hadgyakorlaton többfajta helyi gyártmányú radarrendszert és rakétát, valamint parancsnoki központokat is tesztelnek – áll a közleményben.

Washington pénteken jelentette be a szankciókat, amelyek – a pénzügyminisztérium szerint – nem sértik az Iránnal kötött 2015-ös atommegállapodást.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Irán a terrorizmus legnagyobb támogatója a világon. Emlékeztetni kell arra, hogy odafigyelnek rá. A nyugalmazott tábornok szavai szerint minden országnak felelőssége van, ha fenn akarja tartani a stabilitást, és teljesen egyértelművé kell tenniük az álláspontjukat az irániak előtt.   A Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok számát viszont nem növelné a védelmi miniszter. Az új amerikai szankciók 13 személyt és 12 vállalatot sújtanak, ezek közül néhány nem is iráni, de Washington szerint mindegyik segíti a ballisztikusrakéta-programot.

Ugyanakkor Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Teheránt „nem befolyásolják a fenyegetések, és soha nem robbant ki háborút”.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑