Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szaúd-Arábia

2015. 10. 01.

Szaúd-Arábia elismerte, hogy több mint 4000-en haltak meg minai tragédiában

2015. 10. 01.

Szaúd-Arábia egészségügyi miniszterhelyettese megerősítette, hogy a csütörtöki minai tragédia halálos áldozat száma 4.173 fő.

A szaúdi hatóságok korábban csak 700 halálos áldozatról számoltak be. Viszont külső nyomásra a szaúdi tisztviselők végül elismerték, hogy az áldozatok tényleges száma jóval meghaladja azt, amit korábban gondoltak. – közölte a Press TV

 Az ország egészségügyi miniszterhelyettese megerősítette a minisztérium honlapján, hogy legalább 4.173 embert öltek meg a Minában bekövetkezett tolongásban.

A tömeges pánik két mérföldre Mekkától „az ördög megkövezésének” rítusa során következett be Minában. Egyes források szerint „az ördög megkövezésének” helyszínére vezető két út szándékosan le volt zárva.

Több szemtanú is megerősítette a hírt, hogy a szaúdi rendőrség és a biztonsági erők a kevés kőoszlophoz vezető út közül kettőt lezártak. A feltorlódott  több milliós tömegben a pánikot a hogy Szaúd-Arábia helyettes trónörökösének és honvédelmi miniszterének, Mohammad bin Salman Al Saud-nak a konvojának elhaladása váltotta ki.

“Mohammad bin Salman Al-Saud, helyettes trónörökös hatalmas konvoja, melyet 350 biztonsági ember, köztük 200 katona és 150 rendőr kísért, felgyorsította a menetét, hogy keresztülvágjanak a zarándokok között, akik „az ördög megkövezésének” helyszínére tartottak. Ez pánikot váltott ki több millió zarándok között, akik az ellenkező irányból jöttek és elkezdtek menekülni”,-  számolt be  arab nyelvű al-Dyar újság.

A tragédia után a szaúdi biztonsági és katonai erők az összes utat lezárták, ami a helyszínre és az egymásra halmozott zarándokok holttesteihez vezetett.

Saeed Ohadi, az Iráni Hadzs Szervezet vezetője szerint Szaúd-Arábia biztonsági hibákat és szabálytalanságokat követett el. Ohadi szerint az ismeretlen okból lezárt utak és a trónörökös konvojának agresszív elhaladása okozta a tragédiát.

Irán legalább 239 állampolgára vesztette életét a balesetben, további 150 iráni megsebesült. Az iráni áldozatok között számos magas rangú politikus diplomata és tudós volt.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

Back to Top ↑