Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 01. 14.

Szaúd-Arábia: Eretnekségnek számít a hóember építés

2015. 01. 14.

A szokatlan és ritka havazás megosztotta a szaúdi társadalmat.
A Közel-Kelet térségében az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék esett hó formájában. A rikta és szokatlan havazás Szaúd-Arábia északi részét is érintette. A szaúdi emberek megörültek a nagy havazásnak, sokan szabadnapot vettek ki , gyereküket nem küldtél el iskolába, inkább családostul hógolyóztak és hóembereket építettek, mint ahogy szokás ez a világ hidegebb tájain.

A szaúdi Iram news beszámolója szerint nagy felháborodást keltett egy vahabita sejk hóemberrel kapcsolatos fatwája. Mohamed Saleh Al-Mujanad a saját portálján „Iszlám kérdés és válasz” oldalán vallási kinyilatkoztatást (fatwat) tett amiben megtiltja az embereknek a hóember építését, mert azt bálványként definiálja és ez Isten elleni bűnt jelent.

A fatwa pontos időpontja ismeretlen, a sejk egy olvasói kérdésre adott egy hosszú választ aminek a végén megtiltja a hóember építését még ha csak játékból is teszi az ember. A fatwa a napokban kezdett el terjedni miután a Huda névre hallgató vihar elérte az ország északi részét ami nagy havazást eredményezett.

Sokan támadták a sejket a fatwája miatt és egyesek még gúnyt is űztek belőle. A szaúdiak véleményüket a különböző közösségi oldalakon osztották meg.
„ Alig volt időnk örülni ennek a kis havazásnak és két nap múlva ránk zúdítottak egy újabb fatwát. Már csak az hiányzik, hogy megtiltsák nekünk az esti kávézást vagy a tábortűzrakást.”

Mások kiálltak Al-Mujanad sejk mellett:
„A liberális képmutató emberek háborognak a sejk ellen,ők azok akik a nyugati kultúrát utánozzák.”

orientalista.hu

Megosztom:

Back to Top ↑