Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2022. 12. 08.

Szaúd-Arábia és Kína tovább erősíti olajipari együttműködését

2022. 12. 08.

Abdel-Azíz bin Szalmán szaúdi herceg, energiaügyi miniszter az állami hírügynökségnek elmondta: “a két ország, azaz a világ vezető olajexportőre és a világ legnagyobb energiafelhasználója közötti együttműködés eddig is elősegítette a globális olajpiaci stabilitás fenntartását, de Szaúd-Arábia és Kína tovább akarja erősíteni az ellátási láncokat”.

Az együttműködés eredményeként hamarosan létrejöhet egy olyan regionális ellátóközpont, amely a kínai gyártók részvételét segítheti elő a szaúd-arábiai megaprojektekben – tette hozzá a herceg Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kezdődött, háromnapos szaúd-arábiai látogatásáról szólva.

Kína az arab világhoz fűződő kapcsolataiban előrelépésként kezeli a látogatást, mivel Rijád egyre fontosabb szerepre törekszik a nemzetközi színtéren, és nyugati kapcsolatai is jelentős múltra tekintenek vissza.

A kínai elnök szaúd-arábiai látogatásának jelentőségét növeli, hogy Washington és Rijád viszonya feszültté vált, miután Szaúd-Arábia már a félidős amerikai választások előtt is komoly amerikai kritikákat kapott az emberi jogok állapota miatt, és az olajkitermelésének növelésére irányuló amerikai kéréseknek is ellenállt – írta meg az MTI.

Kína az öböl-menti olaj- és gázkitermelő országok legfontosabb partnerének számít. A kétoldalú kapcsolatok jelentős fejlődésnek indultak azóta, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a energiabeszerzési források diverzifikálására.

A szaúdi állami média közlése szerint a látogatás során mintegy 30 milliárd dollár értékben írhat alá együttműködési megállapodásokat a két fél.

A kínai elnök a szaúdi vezetőkkel való találkozót követően a hat térségbeli arab országot tömörítő Öböl-menti Együttműködési Tanács (CCG) csúcstalálkozóján is részt vesz. A látogatásról Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, “Hszi Csin-ping látogatása korszakalkotó, történelmi mérföldkőnek bizonyulhat a kínai-arab kapcsolatépítésben”.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑