Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2015. 12. 05.

Szaúd-Arábia külpolitikáját bírálja a német hírszerzés

2015. 12. 05.

A Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND)  egy december 2-án  nyilvánosságra hozott elemzésében élesen bírálja Szaúd-Arábia külpolitikáját. Az ügy fontosságát mutatja, hogy normál esetben a német nemzetbiztonsági szervezet nem szokott ilyen dokumentumokat nyilvánosságra hozni.

Az elemzés szerint az olajban gazdag királyság  új vezetősége elődje megfontolt külpolitikája helyett egy „lobbanékony intervenciós politikába” kezdett. E szerint leginkább Abel-Azíz királynak helyettes tónörökösként működő fia, valamint Mohamed bin Salman, az ország védelmi minisztere felelős ezért a változásért, melynek köszönhetően megtörténhet, hogy a monarchiának a térségben lévő baráti és szövetséges államokhoz való viszonya is „túlfeszültté” válhat.

Abel-Azíz és fia a BND szerint az arab világ vezetőinek képében tetszelegnének, ennek megfelelően a korábbi szaúdi külpolitikát „erős katonai komponenssel és új regionális szövetségekkel” egészítenék ki. Ennek keretében indítottak hadjáratot márciusban a jemeni síita húszi felkelők ellen. Ezen lépésük azt mutatja, hogy Rijád hajlandó akár igen nagy katonai, politikai és pénzügyi kockázatokat is vállalni azért, hogy a Közel-Keleten nehogy a jelenleginél hátrányosabb pozícióba kerüljön.

A hírszerzés elemzése szerint a szunnita monarchia jelenlegi vezetőit elsősorban a síita Iránnal folytatott vetélkedés mozgatja, melynek végső célja a térségi hegemónia, valamint az egyre agresszívabb külpolitikába az is belejátszik, hogy Washington bizalma megcsappant az olajkirályság irányában, az USA egyre kevésbé tekint úgy az államra, mint a térség rendjének és biztonságának fenntartójára.

A szír polgárháborúban továbbra is Bashar al-Assad elnök eltávolítását tartják a legfőbb célnak, mely által meggyengíthetné a síita Irán, valamint a libanoni Hezbollah befolyását a térségben. Ennek érdekében még a terrorszervezetek támogatásától sem riad vissza.

Szaúd-Arábia jelenleg a világ első számú kőolajkitermelő országaként van számon tartva. A jelenlegi uralkodó, Salman bin Abdel-Azíz január óta vezeti a királyságot, miután elődje, Abdallah bin Abdel-Azíz 91 éves korában elhunyt. Az új uralkodó első dolga volt a saját embereit hatalmi pozíciókba juttatni, így például a veterán politikus Saud al-Fejsal herceget felmentette külügyminiszteri pozíciójából, és a monarchia korábbi amerikai nagykövetét, Adel al-Dzsubeirt nevezte ki helyette.

Orientalista.hu – Crusader (MTI nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑