Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 02. 22.

Szaúd-Arábia leállította támogatását a libanoni hadsereg felé

2016. 02. 22.

Hivatalos szaúdi forrás szerint, országa megszakította a libanoni hadsereg és a belső biztonsági erők felfegyverzését az azzal támogatott 4 milliárd dollárnyi összeggel.

Történt mindez azért, mert a nemzetközi fórumokon Libanon nem áll Szaúd-Arábia oldalán, egyrészt a szíriai válsággal kapcsolatban, másrészt elutasította az elítélését a szaúdi nagykövetség elleni támadásnak Iránban. Ezt Szaúd-Arábia olyan hozzáállásnak minősítette politikai és médiai részről melyet a „Hezbollah vezet Libanonban”, Szaúd-Arábiával szemben.

 A VAS nevű ügynökség idézte a szaúdi forrás szavait 2016. február 19.-én: „Szaúd-Arábia története során támogatta és segítette az arab illetve a muszlim országokat, ebből a támogatásból és segítségből eddig jelentősen részesült a Libanoni Köztársaság is. A királyság Libanon mellett állt a nehéz időkben is, és a különböző felekezetekre való megkülönböztetés nélkül támogatta, hogy biztonság és stabilitás legyen a testvéri Libanonban, és megőrizze szuverenitását.”

Hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy Szaúd-Arábiának jó a kapcsolata Libanonnal, vannak Rijad-ellenes libanoni álláspontok arab, regionális, és nemzetközi szinten is. Ezek mögött legtöbbször, Rijád szerint a Hezbollah szervezet áll.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑