Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 09. 24.

Szaúd-Arábia: Mint minden évben idén is több száz halottja van a zarándoklatnak

2015. 09. 24.

Hétszáz fölé emelkedett a mekkai zarándoklat alatt bekövetkezett tömegszerencsétlenség halálos áldozatainak száma – számolt be a szaúdi hatóság.

A muszlimok egyik legszentebb ünnepén az Eid Al-Adhán, világszerte hívők milliói kelnek útra, hogy az ötnapos ünnepség alatt az Arafat-hegy lábánál fekvő Mina városából a Jamarat falhoz vonuljanak, hogy ott az ördög megkövezését szimbolizálva megdobálják a falat.

Idén kétmillió muzulmán gyülekezik a szent hegy lábánál, hogy megkezdjék a zarándoklatot a húsz kilométerre található Mekkába.

Az óriási tömeg eleje el is érte a kövezés helyszínét. A menet ekkor lelassult, a Mekka külvárosában feltorlódó tömeg több mint ezer embert összenyomott, az áldozatok többségét egyszerűen átgyalogoltak agyontaposták a feltorlódott tömeg.

A szaúdi hatóságok szerint a szerencsétlenségben a 715en vesztették életüket, és 800-an sebesültek meg.

A zarándoklat, vagyis a  Hadzs öt napig tart, a hívőkez alatt az idő alatt Mekkában megkerülik Kába kövét. Aki hithű muzulmán, annak életében legalább egyszer meg kell tennie ezt az utat, ha egészsége és anyagi helyzete is engedi.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑