Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Iszlám világ

2016. 05. 13.

Szaúd-Arábia nem hajlandó együttműködni Iránnal a Hadzs szervezésében

2016. 05. 13.

Egy magas rangú tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Irán nem fog zarándokokat küldeni Szaúd-Arábiába, ha a királyság nem hajlandó megoldani a vízummal és utazással kapcsolatos kérdéseket, számolt be a Press TV.

“Ha nem születik megállapodás ezekben a kérdésekben, Szaúd-Arábiáé lesz a felelősség, amiért az iráni zarándokok előtt elzárja az utat”, – jelentette ki Hossein Jaberi Ansari, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerdán.

 A szóvivő egy televíziós interjúban az együttműködést sürgette, tanácsolva Rijádnak, hogy a politikai preferenciák ne befolyásolják ezt a fontos Iszlám hagyományt.

Jaberi Ansari szerint a szaúdi kormány visszautasította, hogy annak érdekében tegyen, hogy ne kerüljenek politikai viták a Haddzsal kapcsolatban felmerülő kérdések útjába.

Szaúd-Arábia január 3-án megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, azt követően, hogy az arab királyság kivégezte a prominens síita imámot, Nimir al-Nimir sejket és ezért támadás érte a szaúdi nagykövetséget. A kivégzés Teherán erőteljes bírálatát váltotta ki, és tiltakozó megmozdulásokat eredményezett szerte a világon, többek között a perzsa országban.

Január 2-án Teheránban a szaúdi nagykövetségnél, valamint az északkeleti Mashhad városában lévő konzulátus előtt tartottak tüntetéseket a dühös tiltakozók, az Al Szaúd családot bírálva a vezető pap meggyilkolásáért.

Irán mintegy 100 embert tartóztatott le a szaúdi nagykövetségnél történt tüntetések során, továbbá iráni tisztviselők is határozottan elítélték a támadásokat.

A Teherán és Rijád közti diplomáciai kapcsolatok hiányában Szaúd-Arábia folyamatosan megtagadja a zarándoklattal kapcsolatos különböző eljárások akadálymentes lebonyolításában való segítségnyújtást.

„A zarándoklat megvalósítása a fogadó kormány nyilvánvaló kötelezettségeinek teljesítésétől függ”, mondta Jaberi Ansari.

A problémák közt a leggyakoribb a vízumeljárások és a zarándokok utaztatása körüli megoldatlan kérdések.

Rijád szerint a harmadik országokban lévő szaúdi diplomáciai képviseleteknek kell kibocsátaniuk a vízumokat.

“Bár Szaúd-Arábiában nem rendelkezik nagykövetséggel Iránban, Svájc képviseli az érdekeit”, nyilatkozta Jaberi Ansari.

Hozzátette, Teherán készen áll arra, hogy gyorsan kiállítson vízumokat számos szaúdi vízumtisztviselőnek, akitől az eljárás végrehajtását szeretnék a svájci diplomáciai képviseletnél vagy szükség szerint egy másik helyszínen, Teheránban.

Szaúd-Arábia ahhoz is ragaszkodott, hogy a harmadik ország légitársaságainak kell szállítaniuk a zarándokokat, holott korábban mindegyik fél vállalt kötelezettséget a légi utaztatások tekintetében.

 “Nyilvánvaló, hogy ez nem normális állapot, nem elfogadható Irán számára“, mondta az iráni külügyminisztériumi tisztviselő.

“Még mindig van idő”, mondta azonban a szóvivő, hozzátéve, “reméljük, Szaúd-Arábia megváltoztatja ezt a rossz politikát.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑