Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2014. 12. 31.

Szaúd-Arábia történelmének legnagyobb költségvetési deficitje elé néz

2014. 12. 31.

A majdnem 50%-os olajárcsökkenés következtében Szaúd-Arábia történelmének legnagyobb költségvetési deficitje elé néz.

A dec. 25-én bejelentett költségvetés 229,3 milliárd dolláros kiadásokat tartalmaz, ami magasabb a 2014-esnél, a bevételek viszont csak 190,7 milliárd dollárra rúgnak, így a deficit 38,6 milliárd dollár.

Az olajár június óta csökken, nagyrészt a csökkenő kereslet és a növekvő kitermelés következtében.

Az olajárcsökkenés eredményeként az OPEC-et sürgették nov. 27-ei bécsi találkozójuk előtt, hogy csökkentsék a kitermelést, de a kartell gazdag tagjai – Szaúd-Arábia vezetésével – úgy döntöttek, hogy fenntartják az eddigi 30 millió hordó/napos kitermelést.

A szaúdi olajminiszter, Ali al-Naimi azóta elmondta, hogy az OPEC stratégiai célja a piaci részesedés visszaszerzése volt. A palaolajnak hála az Egyesült Államok, egykoron a kartell legnagyobb vásárlója, majdnem önellátóvá vált. De a palaolaj-kitermelés drága, és sokak szerint nem lehet nyereséges a jelenlegi 60 dolláros hordónkénti árszinten.

Az olaj az az elsődleges, ha nem az egyetlen, erőforrás Szaúd-Arábiában, így egyértelmű, hogy az olaj ára erősen befolyásolja az ország éves költségvetésének elkészítését. Különböző elemzések azonban különböző eredményeket adnak arra vonatkozóan, hogy Rijád milyen olajárral számolt a költségvetésében. Négy ilyen jelentés szerint a szaúdi költségvetés 55-63 dollár közötti olajárral számolt.

Egy különösen hozzáértő elemző John Sfakianakis, a szaúdi pénzügyminisztérium korábbi vezető gazdasági tanácsadója. A londoni székhelyű, arab nyelvű Asharq Al-Awsat újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy a 2015-ös költségvetés érzékelhetően nagyobb, átlagosan mintegy 75 dolláros hordónkénti olajáron alapul, miközben a termelés maradna 7 millió hordó naponta.

„Ami történt az bizonyos mértékig meglepetés, mert az olajár hatalmas mértékű csökkenésének közepette az emberek többsége úgy vélte, hogy a szaúdi költségvetés 60 dolláros hordónkénti olajárra alapozza a tervezett bevételeket,” mondta Sfakianakis, hozzátéve „Ha Szaúd-Arábia 75 dolláros olajárral számolja a jövő évi bevételeit, azzal erős jelzést küld a piacnak, hogy az olajárak emelkedését várja.”

orientalista.hu – Jack Fall  (Forrás: OilPrice.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑