Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 07. 18.

Szaúd-Arábia vagy Irán?-Merre fog tartani a Közel-Kelet

2015. 07. 18.

Ma semmit sem lehet önmagában értelmezni, a Szaúdi-Iráni viszonyt sem. A globális konfliktus részei ők is.

Ha mégis kiragadjuk és a médiakommunikációknak megfelelően csak országok közti érdekellentéteket mutatunk be, akkor is világosan látszik a szűk térség egyensúlyi viszonyának újra alakulása. Ha nem lennének külső érdekek (USA, Izrael, Oroszország, Kína), és csak az Öböl térség belső konfliktusának fogjuk fel a mai eseményeket, akkor is jól látszik egy Libanon-Szíria-Irak-Irán tengely, ami gazdasági és kulturális tengely egyben.

Gazdasági, amennyiben a szénhidrogének kitermelésének és szállításának kikerülhetetlen régiója. Kulturális, mivel a közép ázsiai köztársaságokkal (Kazahsztán, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, stb), Jemennel és a régióhoz nem tartozó Egyiptommal együtt ez a térség fektette le az arab-iszlám kultúra és tudomány alapját.

Való igaz, hogy a mai Szaúd Arábia (az ország csak 1936 óta létezik) területén, annak is nyugati Hedzsaz tartományában jelent meg az iszlám és a prófétai küldetés, de a hit Mekka falain kívül maradt. Ezt nem én állítom, hanem a próféta (Béke reá). Az, hogy egyáltalán felemelkedhetett, az kizárólag az olajnak és USA, Izrael folyamatos bábáskodásának volt köszönhető. Kultúra és tudomány területén ez az ország sem a múltban, sem ma, de a jelek alapján a jövőben sem fog sokat hozzáadni az emberi civilizáció teljesítményéhez.

Amennyiben az Iszlám Állammal sikerül éket ütni a Libanon-Szíria-Irak-Irán tengelybe, úgy az iszlám léte forog kockán. Aki ma ezt a tengelyt, melynek meghatározó állama Irán, támogatja, az nem azért támogatja, mert síita, szunnita, szúfi, vagy más, hanem azért, hogy fennmaradhasson ez a kulturális és gazdasági egység. Ennek belátásához nem muzulmánnak, hanem józan világpolgárnak kell lenni.

Orientalista.hu – Mihálffy Balázs

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑