Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2018. 04. 28.

Szaúd-Arábiában járt Tauran bíboros

2018. 04. 28.

 

Párbeszéd, együttműködés, a vallások szerepe a terrorizmus leküzdésében: ezek voltak Tauran bíboros Szaúd-arábiai látogatásának fő témái. A főpásztor a Vatican News-nak elmondta: „A jövő a nevelésé. A keresztényeket nem szabad másodrendű állampolgároknak tekinteni”.

Jean Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke nemrég érkezett vissza Rómába Szaúd-Arábiából. Ez volt az első alkalom, hogy egy vatikáni dikasztériumvezető a szaúdi királyságban járt. A főpásztor múlt pénteken érkezett Riádba, ahol Mohammed bin Abdurrahman bin Abdulaziz herceg, a főváros helyettes kormányzója, valamint a vatikáni tanács titkára, a komboniánus Miguel Ángel Ayuso Guixot püspök fogadta. Tauran bíboros találkozott ott élő és dolgozó keresztényekkel, akikhez buzdító szavakat intézett.

Együttműködési megállapodás a Szentszék és Szaúd-Arábia között

Rendkívüli találkozásról van szó, hiszen eddig szentszéki dikasztériumi vezető még nem járt az országban – mondta el Tauran bíboros. Ne feledjük, hogy Szaúd-Arábiában található az iszlám két szent helye, Mekka és Medina. A most létrejött egyezség mind a szaúdi monarchia, mind Ferenc pápa támogatását élvezi. Az arab sajtó nyolc vezércikket közölt Tauran bíboros látogatását előkészítendő arról az együttműködési megállapodásról, amelyet most írtak alá. Ilyen szándéknyilatkozat van életben például a Szentszék és Marokkó között is, mely háromévente egy találkozót ír elő valamilyen téma elmélyítésére.

A keresztényeket ne tekintsék másodosztályú állampolgároknak

A vatikáni főpásztor a Szaúd-Arábiai Királyságban tett látogatása során emlékeztetett rá, hogy valamennyi vallást egyenlő módon kell kezelni, illetve, hogy az együttélés legnagyobb ellensége a tudatlanság. A két fő veszély, ami a vallásokat fenyegeti: a terrorizmus és a tudatlanság. A jövő kulcsa a nevelésben rejlik, nincs más út. Tauran bíboros szaúdi találkozói során ezt igyekezett tudatosítani. Fontos, hogy az iskolákban kedvezően mutassák be a keresztényeket és a nem muzulmánokat, és hogy soha ne tekintsék őket másodosztályú állampolgároknak.

A fiatalok nyitottabbak a vallásközi párbeszédre

Előremutató lépésnek, a párbeszéd irányában való elmozdulásnak tekinthető az együttműködési nyilatkozat, ami Tauran bíboros szerint tükrözi, hogy Szaúd-Arábia vezetői szeretnék megváltoztatni az ország jelenlegi arculatát. A fiatalok a legfogékonyabbak a vallásközi párbeszédre. Sokan külföldre mennek tanulni és megváltozott elképzelésekkel térnek vissza. Az új generáció valóban segíthet csapásirányt váltani. Valószínű, hogy a Szentszék és Szaúd-Arábia között aláírt megállapodás első ülése éppen a nevelés témájával foglalkozik majd. A lényeg, hogy túllépjünk a szavakon és szövegeken, és konkrétan cselekedjünk – mutatott rá a vatikáni főpásztor. A fiatal nemzedék készen áll erre és a megfelelő eszközök is a kezükben vannak hozzá.

Keresztények és muzulmánok képesek meghallgatni egymást, együtt dolgozni és létrehozni valamit. A világ változik, ezt mutatja a történelem. Ha pedig lehetséges volt az elmúlt évszázadokban, miért ne lenne ma az? – zárta interjúját Jean Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑