Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Geopolitika

2016. 11. 30.

Szaúdi és izraeli együttműködés a Hezbollah ellen

2016. 11. 30.

Egy szíriai állampolgár, akit az ország biztonsági erői tartóztattak le, kihallgatásai során bevallotta, hogy Szaúd-Arábia együttműködik Izraellel a Hezbollah elleni terrortámadások végrehajtásában.

Ibrahim M., aki Abu al-Nour álnéven tevékenykedett, bevallotta, hogy Szaúd-Arábia együttműködik a Moszad izraeli kémügynökséggel a Hezbollah elleni libanoni területeken való katonai- és terrortámadások kivitelezésében, számolt be az arab nyelvű al-Safir napilap.

Ibrahim, aki a szíriai hadseregből disszidált tiszt, hozzátette, hogy az úgynevezett Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) terrorista csoport, mely egyes regionális államok támogatását élvezi, több Libanonban végrehajtott és Hezbollahot célzó robbantásban is részt vett.

Bevallotta továbbá, hogy Arsal város térségének FSA parancsnokaként együttműködött a Nuszra Front (új nevén: Fatah al-Sham Front) terrorista csoport vezetőivel, hozzátéve, hogy létrehoztak egy közös műveleti szobát is a szíriai hadsereg ellenőrzőpontjai elleni támadásokhoz és libanoni katonák foglyul ejtéséhez.

Néhány regionális média júliusban feltárta, hogy a szaúdi hadsereg egy magas szintű kapcsolatokkal rendelkező nyugalmazott tábornoka Izraelbe utazott, az elmúlt hónapokban a Tel-Aviv és Rijád közti egyre barátibb viszony legújabb jeleként. A hírek szerint Anwar Eshki találkozókat tartott Dore Gold Yoav Mordechai-vel, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával és a Knesszet számos tagjával.

A helyi média “rendkívül szokatlannak” nevezte a látogatást, mondván Eshki nem utazhatott Izraelbe a szaúdi kormány jóváhagyása nélkül.

szaud-izrael

Dore Gold (B) és Anwar Majed Eshki a Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsán 2015.06.04-én Washintonban

Eshki és Gold 2015 júniusától mutatkoztak először a nyilvánosság előtt, amikor 2015.06.04-én a Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsán konferenciát tartottak a két ország közel-kelettel kapcsolatos közös terveiről Washingtonban. Ezt megelőzően csak privát tárgyalásokat folytattak.

Esawi Freige izraeli törvényhozó, aki Eshki találkozóját a Knesszet tagjaival megszervezte, pozitív lépésként értékelve az eseményt azt mondta: “A szaúdiak nyitni akarnak Izrael felé”.

“Ez egy stratégiai lépés tőlük. Azt mondták, hogy folytatni szeretnék azt, amit Anwar Szadat korábbi egyiptomi elnök elindított. Közeledni akarnak Izraelhez. Ez nyilvánvaló”, – jegyezte meg Esawi Freige.

Beszédében a harmadik egyiptomi elnök Izraellel folytatott tárgyalásaira utalt, ami egyiptomi-izraeli békeszerződésben tetőzött 1979-ben – az arab államok közül az elsők között kötve ilyen szerződést Tel-Avivval.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Farsnews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑