Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 06. 19.

Szaúdi herceg látogat Oroszországba, enyhülhetnek a feszült kapcsolatok

2015. 06. 19.

Szenzációnak számító oroszországi látogatásra készül Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai herceg, helyettes trónörökös – írta szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

Az arab-félszigeti monarchia vezetésében a harmadik legfontosabb helyet betöltő védelmi miniszter a lap szerint a Szíria miatt feszült orosz-szaúdi kapcsolatok enyhítésének érdekében utazik Szentpétervárra. – közölte az MTI.

A küldöttség az orosz nagyvárosban csütörtökön kezdődő nemzetközi gazdasági fórumra érkezik, ahol külön orosz-szaúdi üzleti fórumot is tartanak.

A tekintélyes politikai-gazdasági lap értesülései szerint már szervezik a herceg különtalálkozóját Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A Kommerszant úgy tudja, hogy a rijádi küldöttségnek Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere is tagja lesz.

Konsztantyin Dudarjev orosz Kelet-kutató szerint Mohamed bin Szalmán herceg szentpétervári látogatásának különös jelentőséget ad, hogy ez az első magas rangú szaúdi vizit azóta, hogy januárban Szalmán bin Abdel-Azíz király foglalta el a trónt Szaúd-Arábiában.

A szakértő arra is rámutatott, hogy a szíriai válságban homlokegyenest ellentétes álláspontokat képviselő Rijád és Moszkva kapcsolataiban négy éve kialakult feszültség után ez az első kormányzati szintű szaúdi látogatás abba az Oroszországba, amely mindvégig és jelenleg is a damaszkuszi vezetést támogatta. Szaúd-Arábia viszont Bashar Al-Assad szíriai elnök hatalmának megdöntésére törekszik. “Láthatóan megreccsent a jég” – vélekedett Dudarjev, aki szerint ez az orosz-szaúdi kapcsolatok enyhülését jelzi. Szerinte Szalmán herceg látogatásának további súlyt ad, hogy az arab országnak hagyományos partnere az Oroszország ellen büntetőintézkedéseket alkalmazó Egyesült Államok, amely a szankciós politika folytatásának érdekében erőteljes nyomást gyakorol szövetségeseire.

A Kommerszantnak nyilatkozó szakértők szerint Szalmán herceg édesapjának, a szaúdi királynak a látogatását készíti elő. Emlékeztettek arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök április 20-án telefonon felhívta Szalmán bin Abdel-Azíz királyt, és meghívta őt oroszországi látogatásra. A Kreml sajtószolgálatának akkori közlése szerint “a két állami vezető megerősítette Oroszország és Szaúd-Arábia szándékát, hogy a regionális és nemzetközi kérdésekben elmélyítik a koordinációt”.

Konsztantyin Dudarjev szerint bár a jemeni és szíriai események megítélésében megmaradtak a nézeteltérések Moszkva és Rijád között, a két ország vezetése úgy döntött, hogy különválasztják a politikát a gazdaságtól, és felújítják a mindent átfogó kereskedelmi-gazdasági együttműködést.

A Kommerszant felhívta a figyelmet arra, hogy szaúd-arábiai katonai küldöttség érkezett a héten a Moszkva környéki Kubinkánál zajló, Hadsereg 2015 elnevezésű nemzetközi haditechnikai fórumra és kiállításra is. A szaúdiak Iszkander-E típusú hadászati rakétakomplexumok megvételéről tárgyalnak Oroszországban.

Orientalista.hu -MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑