Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 06. 30.

Szaúdi televíziók buzdítására követik el a merényleteket a Közel-Keleten

2015. 06. 30.

A szélsőséges vahabita műholdcsatornák a síiták és a hitetlen keresztények lemészárlására buzdítja az embereket. A csatornák által sugárzott műsorok hatására a szélsőséges nézetek követői több merényletet is elkövettek a térségben.

Érdekes módon a merényleteket azon országokban követik el ahol szaúdi érdekeltség és befolyás gyengülni látszik.
Az elmúlt hetekben több öngyilkos merényletet követtek el a szaúdi síiták által lakott Keleti tartományban. Szaúd-Arábia hadserege 20012-ben véresen leverte a Keleti tartományban fellázadt síiták tüntetését. A másod állampolgárként kezelt síiták több jogot és demokráciát követeltek.

Múlthét pénteken öngyilkos terrortámadást elkövetőről kiderült , hogy szaúdi állampolgár. Az Imám Szadek mecsetben elkövetett merényletnek több mint két tucat áldozata és kétszázötven sebesültje volt. Kuvait külpolitikája is változófélben van. Az öböl-menti kis ország fontolgatja, hogy visszaállítja Szíriával a diplomáciai kapcsolatot illetve Irán felé is közeledik. Ráadásul Kuvait jogosan azzal vádolja Szaúd-Arábiát, hogy kisajátítja a közös területeken kitermelt kőolajat.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a legtöbb merényletet magára vállalta, és most Bahrein síita közösségét fenyegeti.- közölte az ABNA 24.

Bahreinben több mint négy éve tüntetnek a többségi síiták a abszolút monarchia rendszere ellen. A szunnita Hamad bin Isa Al-Khalifa király a szaúdiak segítségét kérte, akik hadsereget küldtek az szigetországba és megszállva azt leverték a tüntetéseket. Azóta a miniállam függetlensége gyakorlatilag megszűnt.

Az iszlamista csatornák közül a legelterjedtebb a Wasal TV  műsorvezetője még a síiták kitiltását is követeli Mekkából és Medinából.

Szintén a szaúdi Wasal TV sugározza a „Mit akar a Szír nép” műsort, aminek állandó vendége a szélsőséges szalafista szíriai származású Adnan Al-Aroor sejk aki négy éve buzdítja a világ muszlimijait arra, hogy hagyjanak mindent hátra és menjenek Szíriába harcolni Assad kormánya ellen.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑