Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2018. 04. 04.

Szaúdi trónörökös: Izraelnek joga van a létezéshez

2018. 04. 04.

 

Mohammed bin Szalman szaúdi trónörökös egy hétfőn közzétett interjúban elismerte Izrael békés létezéshez való jogát, és felvázolta a királyság és a zsidó állam közötti jövőbeli diplomáciai kapcsolatok kilátásait.

Mohammed herceggel Jeffrey Goldberg készített több témát érintő interjút a The Atlantic számára, melyben a herceg bemutatta a Közel-Kelet jövőjét.

Arra a kérdésre, hogy úgy véli-e, hogy “a zsidó népnek joga van egy nemzetállamra az ősi szülőföldjének legalább egy részén”, a következőt válaszolta: “

Hiszem, hogy minden embernek, mindenütt, joga van a békés élethez az országában. Hiszem, hogy a palesztinoknak és az izraelieknek joguk van a saját földjükhöz.”

A királyság regionális békére vonatkozó javaslatának megfelelően a szaúdi trónörökös hozzátette, hogy a kapcsolatok normalizálásának a palesztinokkal való megállapodás az előfeltétele. “De békeszerződést kell kötnünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a stabilitást mindenki számára, és normális kapcsolataink lehessenek.”

Arra a kérdésre, hogy nincs vallási alapú kifogása Izrael létezésére, a herceg azt mondta, “Vallási aggályaink vannak a jeruzsálemi szent mecset sorsa és a palesztin nép jogai miatt. Nincs semmilyen kifogásunk más népekkel szemben.”

A szaúd-arábiai antiszemitizmusról kérdezve:

“Hazánknak nincs problémája a zsidókkal. Muhammad prófétánk feleségül vett egy zsidó nőt. Nem csak barát volt, feleségül vette. Sok zsidót fog találni Szaúd-Arábiában, akik Amerikából, Európából érkeznek. Nincsenek problémák a keresztények, a muzulmánok és a zsidók között. Olyan problémákkal szembesülünk, amelyeket bárhol a világon megtalál, egyes emberek között.”

Izrael és Szaúd-Arábia között nincs diplomácia kapcsolat, és a királyság nem ismeri el a zsidó államot. Izrael az elmúlt években utalt rá, hogy titkos kapcsolatot ápol Szaúd-Arábiával az Irán elleni küzdelem részeként. A titkos kapcsolatokról szóló pletykákat a szaúdi tisztviselők határozottan tagadták. Egy szaúdi tábornok azonban 2016-ban Jeruzsálembe látogatott, ahol izraeli törvényhozókkal találkozott, és más szaúdi tisztviselők is több alkalommal találkoztak nyilvánosan izraeli tisztviselőkkel; Szaúd-Arábia a múlt hónapban lehetővé tette az Air India számára, hogy légterén keresztül Tel Avivba repülhessen.

Az Iránnal szembeni közös aggodalmak mellett dicsérte a zsidó államot és utalt a békében rejlő lehetőségekre:

“Izrael méretéhez képest egy nagy és növekvő gazdaság, és természetesen vannak olyan érdekek is, amelyeket osztunk Izraellel, és ha béke lesz, nagy érdekek szövődhetnek Izrael és az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai és az olyan országok, mint Egyiptom és Jordánia között.”

Szalman beszélt arról is, hogy a Közel-Kelet két táborra szakadt, az egyiket az általa gonosz háromszögnek nevezett Irán, muzulmán testvériség és szunnita terrorcsapatok alkotják, a másikat pedig a magukat mérsékelt államoknak nevezett szövetség, amely magában foglalja Jordániát, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket, Bahreint és Ománt.

A herceg azt is kijelentette, hogy Ali Khamenei, az Iszlám Köztársaság legfelsőbb vezetője rosszabb mint Hitler.

“Hitler nem azt tette, amivel a legfőbb vezető próbálkozik. Hitler megpróbálta leigázni Európát. Ez rossz. De a legfelsőbb vezető a világot próbálja leigázni. Azt hiszi, övé az egész világ. Mindketten gonosz fickók. Ő a Közel-Kelet Hitlere. Az 1920-as és 1930-as években senki nem tekintette Hitlert veszélyesnek. Csak néhányan. Amíg meg nem történt. Nem akarjuk azt látni a Közel-Keleten, ami Európában történt. Politikai lépésekkel, gazdasági lépésekkel, hírszerzési lépésekkel meg akarjuk akadályozni. El akarjuk kerülni a háborút.”

Azzal kapcsolatban, hogy milyen különbségek vannak az iráni fenyegetés kezelésére nézve Barack Obama egykori amerikai elnök és utódja, Donald Trump között, Szalman azt mondta, hogy bár a Teheránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás az Iszlám Köztársaság fanatizmusának megfékezésére irányult, olyan kockázatokat is magában foglalt, amit országa nem engedhet meg magának.

“Obama elnök úgy gondolta, hogy ha lehetőséget ad Iránnak a megnyílásra, akkor megváltozhat,” – magyarázta Szalman. “De egy ideológián alapuló rendszer aligha nyílik meg mostanában. Az iráni gazdaság hatvan százalékát a forradalmi gárda irányítja. Az iráni nukleáris megállapodás gazdasági előnyeit nem az emberek élvezik.”

“150 milliárd dollárt tettek el a megállapodás után – meg tudna nekem nevezni egy olyan lakásprojektet, amelyet ebből a pénzből építettek? Egy parkot? Egy ipari övezetet? Meg tudja nevezni az autópályát, amit építettek? Azt tanácsolom nekik, mutassatok már nekünk valamit, hogy építetek egy autópályát a 150 milliárdból,”- mondta.

“Szaúd-Arábiának 0,1 százalékos esély van arra, hogy ez a megállapodás működik és változásokat hoz. Obama elnöknek 50 százalék volt. De még akkor is, ha van 50 százalék esélyünk arra, hogy működjön, nem kockáztathatjuk meg. A másik 50 százalék a háború. Azt a forgatókönyvet kell követnünk, amiben nincs háború.”

Újkelet

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑