Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 06. 15.

Szaúdi trónörökös : Mi finanszírozzuk Hillary Clinton kampányát

2016. 06. 15.

A szaúdi védelmi miniszter szerint Rijád Hillary Clinton kampányának a 20 százalékát finanszírozta, –  közölte a Press tv

Mohammed bin Salman ezzel kapcsolatos kijelentését Jordánia hivatalos hírügynöksége, a Petra News Agency jelentette meg, majd nem sokkal később törölte. A honlap azt állította kedden, hogy feltörték az oldalukat, és így került ki ez a kitalált hír.

A jelentés arab verzióját azonban közzétette a washingtoni székhelyű Perzsa-öböl térségi ügyekkel foglalkozó intézet, az Institute for Persian Gulf Affairs.

“Szaúd-Arábia mindig is támogatta mind a republikánus és a demokrata pártot Amerikában”, mondta Mohammed, aki egyben a szaúdi trónörökös is, és széles körben úgy tartják számon, mint aki a háttérben a tényleges hatalom gyakorlója.

mohamed bin salman

Megjegyezte, hogy a nagylelkű hozzájárulást a volt külügyminiszter elnökségért folytatott harcához nyújtották, aki nemrégiben elérte a demokrata elnökjelöltséghez szükséges 2383 támogató delegáltat.

Egy új tanulmány szerint Szaúd-Arábiában és Egyiptomban az emberek jelentős része támogatja Hillary Clintont, míg Donald Trumpot elenyészően. Barack Obama munkássága az emberek szemében valahol a kettő közt helyezkedik el, Egyiptomban 16,7 százaléknyian, Szaúd-Arábiában 20,1 százaléknyian elégedettek vele.

Az IDC Herzliya politikai és stratégiai intézete készítette az ezt vizsgáló felmérést 935 egyiptomi és szaúdi állampolgár megkérdezésével hat hét során számos más témát is érintve.

Hillary Clinton demokrata jelöltnek, akit hivatalosan a múlt héten támogatott Obama, Egyiptomban 35,7, Szaúd-Arábiában 30,2 százaléknyian örülnének, ha ő lenne az elnök. Trump esetében ez az arány Egyiptomban 3,8 százalék, Szaúd-Arábiában 6 százalék.

Az amerikai törvények tiltják a külföldi országok kampányfinanszírozását. Becslések szerint a szaúdi adomány mértéke 42,35 millió dollár.

Trump megkérdőjelezte a Szaúd-Arábiával való amerikai kapcsolat védelmi jellegét. Azt állította, hogy az Egyesült Államoknak felül kell vizsgálnia a szaúdiakkal való viszonyát, mert Washington egyre inkább csökkentené a tengerentúli olajtól való függését.

Nem a mostani az első eset, hogy Rijád a Clinton családra szórja a pénzét. Ismertté vált, hogy 2008-ban a királyság 10 és 25 millió dollár között adományozott a Clinton Alapítványnak.

A szaúdi király hétfőn repült Washingtonba, hogy Egyesült Államokkal való kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljanak, amelyek Obama elnöksége alatt némileg kihűltek.

Amerikát folyamatosan kritizálják a Rijáddal való békülékeny kapcsolatai miatt, annak ellenére, hogy az széles körben támogatja a terrorizmust világszerte.

Obama elnökre jelenleg nyomás nehezedik, hogy nyilvánosságra hozza a mintegy 3,000 halálos áldozatot követelő 2001. szeptember 11-ei merényletekről készült kongresszusi jelentés 28 minősített oldalát.

Azonban John Brennan CIA főnök hétfőn kijelentette, hogy a 2002-es bizottsági jelentés minősített része tisztázni fogja Szaúd-Arábiát.

Rijád már korábban megfenyegette Washingtont: ha kapcsolatba hozzák Szaúd-Arábiát a merényletetekkel, eladná a 750 milliárd dollár értékű amerikai kötvényeit és más pénzeszközeit.

Orientalista.hu – (Press tv, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑