Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2015. 12. 14.

Százezer polgári személy az ISIS terrorszervezet ostromgyűrűjében, Deir Ezzor nem adja meg magát

2015. 12. 14.

Kelet-Szíriában az Euphratesz-folyó mentén fekszik a történelmi város Deir Ezzor. A 2011-ben kezdődött szíriai válság előtt a város a sokszínűségéről volt ismert és arról, hogy szunni muszlimok és ortodox keresztények békésen éltek egymás mellett. Azonban a regionális kalifátus kikiáltása után sok az “Iszlám Állam” terrorszervezethez csatlakozott fegyveres vetett szemet a városra.

Deir Ezzor város nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a szíriai kormány és a megszálló “Iszlám Állam” terrorszervezet között. Azonban Palmyra idén történt megszállásával a kormánycsapatokra fokozódó nyomás nehezedik, mert a városba vezető utolsó ellátási vonalukat elvágták. Ezzel teljesen a légi úton szállított utánpótlásokra kell hagyatkozniuk a hadsereg katonáinak és helyi lakosságnak.

Annak érdekében, hogy a folyamatosan érkező ellátást akadályozzák az ISIS terroristák hónapokon keresztül naponta támadták a Deir Ezzor Katonai Repülőteret; azonban eddig sikertelenek voltak az eddigi erőfeszítéseik. Ezt legnagyobb részben megmagyarázza, hogy a Szíriai Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára, a félelmet nem ismerő Iszam Zaher Al-Din dandártábornok parancsnoksága alatt a hadszíntérre települt.

A folyamatos blokád ellenére egy zsáknyi burgonya (kb. 25 kg) 600 szíriai fontba kerül Deir Ezzorban, amely most megközelítőleg 3 dollárnak felel meg, Összehasonlításként az Al-Masdar hírújság tudósítója Lattakiában ugyanennyi árut 350 szíriai fontért vásárolhat meg. A múlt hónapban az Al-Majadin TV arról tudósított, hogy polgári személyek a városból fejenként 80 dollárnak megfelelő összegért evakuálhatóak. Nagyon szomorú, hogy a zajló háború miatt a legtöbb lakos elszegényedett és munka nélkül maradt.

A város helyzetén az javíthat, ha a Szíriai Arab Hadsereg jelenleg Palmyra (Tadmur) körül folyó hadműveletei sikerrel zárulnak és helyreáll a kormánycsapatok ellenőrzése az Al-Arak – Szukhana közötti útvonalon, amivel közvetlen összeköttetés létesül Deir Ezzor tartománnyal és a várossal. Ez a művelet a ritkán lakott kelet-homszi sivatag nagy részének felszabadulását is jelenti.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑