Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 12. 09.

Személyes tanúságtétel a fulánik terroruralmáról

2018. 12. 09.

A sorozatos fuláni támadások miatt elmenekült keresztények megpróbáltatásai nem érnek véget. A közvetlen életveszélynek ugyan nincsenek kitéve, a körülményeik azonban leírhatatlanok.

Talatu Gado még augusztusban menekült el a fuláni pásztorok elől. Harmincöt éves fia és öt éves unokája nem élték túl a támadást. A még életben lévő családtagok jelenleg hajléktalanok.

“Jebbu Miango faluban fogadott be minket egy család, viszont a szoba, amit kaptunk, sajnos elpusztult a heves esőzések miatt”- mesélte könnyek közt Gado a Morning Star News nigériai kapcsolatának. “Láthatod, a nyílt ég alatt alszunk” – mutatott körbe.

A Zanwra falubeli (Plateau állam, Bassa megye) Evangelical Church Winning All (ECWA, magyarul: Győzedelmes Evangélikus Egyház) tagjaiként Gado és családja, a saját falujukban, Angwanban tartózkodtak, amikor augusztus 3-án a pásztorok lecsaptak a településre. Fiát, unokahúgát és az ő lányát lelőtték. Egy negyedik rokonukat, a 7 éves Gadót megsebesítették.

“A pásztorok a támadást megelőzően, miközben az otthonaink és földjeink körül legeltették nyájaikat, komolyan megfenyegettek minket”- mondta Talatu Gado.

“Egyikük azt mondta nekem egyszer, hogy eljön a nap, mikor sírni fogok, ha még életben leszek, hogy sírjak. Sose tudtam, hogy valóra is váltják a fenyegetéseiket.”

Gado és családja nem térhetett vissza Angwanba további támadásoktól tartva.

A menekülésről így beszélt:

“Szétszóródtunk különböző irányokba, kirohanva a házból minden lehetséges kijáraton. Mások a családból, akik túlságosan is féltek kiszaladni, a hálószobában bújtak el.”

A házban maradtakat lelőtték, hárman közülük még haldokolnak.

“Csak mi éltük túl, akik ki tudtunk szökni a házból, de el kellett hagynunk a falut. A közösségből több túlélő is más helyekre menekült. Néhányan rokonaiknál vannak Miangóban, míg mások a josi menekülttáborban élnek”- nyilatkozta Gado.

Sunday Birih tiszteletes, az ECWA zanwrai kongregációjának vezetője a Morning Star Newsnak elmondta, hogy Talatu fia, Emmanuel Gado az unokahúga életét próbálta menteni a támadás során.

Az ő történetük csak egy, a Nigériában százszor és ezerszer is megismétlődő események között. Az ENSZ menekültügyi megbízottja úgy becsüli: az országban végbemenő erőszak több mint 1.9 millió ember él távol az otthonától.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: Morning Star News

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑