Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 12. 08.

Szentföld: A katolikus pátriárkák maradásra buzdítják a fiatalokat

2018. 12. 08.

Ti vagytok hazáitok szíve, történelmük kézművesei minden kegyetlenség ellenében – írják a keleti katolikus pátriárkák bagdadi ülésük után. Szolidaritásukról biztosítják a palesztin népet, visszautasítják Izrael zsidó nemzetállammá válását, és elégedetten nyugtázzák a Szíriában és Irakban kialakuló stabilitást. Egyiptomtól a valláspolitika modernizálását kérik.

A fiatalok a Közel-Kelet reménysége

A Közel-Keleten számos nehézséggel, kihívással kell szembe néznie a lakosságnak a kivándorlás miatt, mely veszélyezteti a keresztények jelenlétét és jövőjét. Ebben a helyzetben a keleti pátriárkák a lakosság mellett állnak és osztoznak velük a fájdalomban. Egy ragyogó jövőt tűznek ki célul maguk elé, ami a keresztények jelenléte nélkül nem valósulhat meg. Mindent megteszünk azért, hogy a keresztények megmaradhassanak szülőföldjükön – írják a keleti katolikus pátriárkák zárónyilatkozatukban, amelyet 26. ülésük után adtak ki. Bagdadban november 26-a és 30-a között tanácskoztak a fiatalok témájáról, akik a Közel-Kelet reménységének jelei.

Tartsanak ki szülőföldjükön, szilárdan a hitben

Az iraki káld pátriárkátus által közzétett dokumentumban a pátriárkák azt kérik a fiataloktól, hogy maradjanak szilárdak a hitben és tartsanak ki szülőföldjükön, segítsék országaik épülését. Kevesen vagyunk, de Krisztus azt mondja, hogy só, világosság és kovász vagyunk. Az egyházunk vértanú egyház. Higgyetek és szeressetek úgy, ahogy Isten szereti az egész teremtett világot. Mély hittel éljétek meg a szeretetet és építsétek hazátokat honfitársaitokkal együtt, vegyétek ki a részeteket a szenvedésben és az áldozatokban is, hogy majd eljöjjön a bőség és az élet. Legyetek országaitok szíve, történelmük kézművesei, bármilyen kegyetlenek is legyenek az idők vagy az emberek.

Szolidaritás a palesztinokkal, Jeruzsálem nem Izrael fővárosa

A keleti pátriárkák üzenetükben szolidaritásukat fejezik ki a palesztin nép iránt, akiket a megszállás és az állandósult helyzet sújt. Azt kérik a nemzetközi közösségtől, hogy támogassa Palesztinát a két állam létrehozásában és a palesztin menekültek hazatérésében. A keleti főpásztorok teljes mértékben elutasítják Jeruzsálemet, mint izraeli fővárost, illetve, hogy oda költözzön az amerikai nagykövetség, és hogy Izrael egy zsidó nemzeti állam legyen.

Javul a helyzet Szíriában és Irakban

Ami Szíriát illeti, a pátriárkák elégedetten nyugtázzák, hogy sok helyütt helyreállt a stabilitás. Remélhetőleg hamarosan az egész nemzet békében élhet, visszatérhetnek a menekültek és így épülhet a nemzeti egység. Irakban pozitív a légkör, amióta megválasztották a köztársasági elnököt és több intézményi vezetőt. Mindazonáltal a pátriárkák leszögezik: ki kell irtani a Daesh (Iszlám Állam) romboló gondolatait.

Egyiptomban változtassanak a valláspolitikán

Dicsérő szavakkal illetik a pátriárkák Libanont a szíriai menekültek befogadása miatt. Remélik, hogy mielőbb új kormányt alakítanak. Egyiptomtól azt kérik a keleti katolikus főpásztorok, hogy újítsák meg a vallási hozzáállást. Modernizálják az iskolai tankönyveket, hogy mindenkinek garantálják az egyenlőséget, megalapozzák az állampolgárság jövőjét és a minden egyiptomi közötti testvériséget. Együtt éreznek a vértanúk hozzátartozóival, majd annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy Egyiptom a nyitás modellje marad és ellenáll minden szélsőséges irányzatnak. A pátriárkák legközelebb jövőre üléseznek november 25 és 29-e között Kairóban, ahol a kopt katolikus pátriárka lesz a házigazda.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑