Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 05. 22.

Szijjártó: Kiállunk Izrael mellett!

A külgazdasági és külügyminiszter a The Jerusalem Post című lapnak azt mondta: Magyarország támogatja Izraelt és küzd az ENSZ-ben és az Európai Unióban az Izraelt sújtó előítéletek ellen.

Magyarország támogatja Izraelt és küzd az ENSZ-ben és az Európai Unióban az Izraelt sújtó előítéletek ellen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újságnak adott, a lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában.

„Sokszor érzem úgy, hogy az ENSZ-ben és az EU-ban is vannak elfogult álláspontok Izraellel szemben”

– mondta a Szijjártó Péter, aki csütörtökön tett látogatást Izraelben, hogy előkészítse Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök július 18-i budapesti tárgyalásait.

Netanyahu személyében először látogat izraeli kormányfő Magyarországra 1989 óta, amikor Magyarország a volt szocialista országok közül elsőként helyreállította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

A The Jerusalem Post rámutatott: Magyarország Izrael erős barátjának tekinti magát, különösen az Európai Unióban, ahol egyebek között kiállt az Izrael és az unió közötti kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében. Az EU-Izrael Társulási Tanács 2012 óta nem ülésezett. A várakozások szerint márciusban összeült volna a testület, de erre nem került sor és nincs kitűzött időpont sem. Egyes diplomaták szerint a halasztás azzal áll összefüggésben, hogy az unió csalódott Izrael telepespolitikája miatt.

„Az EU azon kevés országai közé tartozunk, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek a társulási tanács ülésének összehívására” – hangoztatta a miniszter, aki tisztességtelennek nevezte Izraellel szemben, hogy ez mindeddig nem történt meg.

Szijjártó Péter kiemelte: az Európai Uniónak is érdeke lenne a „kölcsönös előnyökön alapuló, jobb és pragmatikusabb együttműködés”, amely a gazdasági együttműködés növekedését eredményezné, így hasznos lenne a versenyelőnyéből veszítő európai gazdaság számára.

„Tiszta szívvel és teljes erőnkkel támogatjuk a közel-keleti békefolyamatot. Szeretnénk, ha az izraeliek és a palesztinok békében élnének és fejlődnének”

hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A magyar miniszter ugyanakkor nem kívánt válaszolni a magyar nagykövetség esetleges Jeruzsálembe költöztetését firtató kérdésre, mert, mint mondta, a „sportban és a politikában nincs értelme a »mi lenne, ha« kezdetű mondatoknak”. Szijjártó Péter méltatta az izraeli-magyar kapcsolatokat, mondván „politikai és tudományos szövetségesként” tekint a két országra. Magyarország erősíteni akarja az Izraelhez fűződő gazdasági kapcsolatait, különösen az autóipar területén.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a magyar zsidó közösségek kulturális virágzására. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon számos zsidó kulturális fesztivált rendeznek, a kormány erőfeszítéseket tett zsinagógák és zsidó temetők újjáépítéséért és megőrzéséért, a holokauszttagadás börtönnel büntethető, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát tanúsítanak. „A zsidó közösség a magyar társadalom nagyon értékes és szerves része” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Orientalista.hu – (Kormany.hu, MTI)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑