Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 02. 27.

Szijjártó lemondásra szólította fel az ENSZ ember jogi főbiztosát

2018. 02. 27.

Lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, azok után, hogy a jordán politikus egy genfi tanácskozáson idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt. Szijjártó Péter szerint ez méltatlan és felháborító vád, az ENSZ tisztségviselőjének le kell mondania. A főbiztos a bevándorlás kezelése miatt bírálta Magyarországot és Orbán Viktort.

Genfben ült össze az ENSZ emberi jogi tanácsa, ahol felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Azt mondta: az ENSZ emberi jogi főbiztosának le kell mondania, mert Zeid Raad al-Husszein Magyarország miniszterelnökét idegenellenességgel vádolta meg, és olyan vádakat fogalmazott meg, melyeket a magyar külügyminiszter kategorikusan elutasított.

Nem engedhet meg egy ilyen kijelentést

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint „nem egy fontos pozíció” a jordán politikusé, a nemzetközi közösség mégis úgy tekint az ENSZ főbiztosára, hogy egy fontos pozíciót foglal el – vélekedett a szakértő.

Egy demokratikusan megválasztott miniszterelnökkel szemben Zeid Raad al-Husszein nem engedhet meg egy ilyen kijelentést – hangsúlyozta Törcsi Péter az M1 aktuális csatornán. A politikus abból a régióból származik, ahol – migrációs tekintetben – a legtöbb kibocsájtó ország helyet foglal – tette hozzá.

A régiónak befogadó országként kellene megjelennie, de az illegális bevándorlók nem kívánnak Jordániába menni, és Jordánia sem fogadja olyan tárt karokkal az illegális bevándorlókat, mint a nyugat-európai államoknak egy bizonyos része – nyilatkozta Törcsi Péter.

A visegrádi országok a határvédelemre fókuszálnak

A főbiztos komoly kritikával illette a többi visegrádi országot is. Teljesen egyértelmű, hogy azért érik kritikák a V4-eket az ENSZ részéről, mert nem akarnak bevándorlóországgá válni – fűzte hozzá.

A Visegrádi Négyek, élükön Magyarországgal, a határvédelemre fókuszál, és arra, hogy megállítsa azt az inváziót, ami az utóbbi években Európát érinti – hangsúlyozta.

Legálissá szeretnék tenni a migrációt

Az ENSZ egy pozitív gazdasági folyamatként tekint a migrációra, amit megállíthatatlannak gondol, és inkább elősegíteni szeretné azt. „Vannak olyan európai politikusok és magyarországi ellenzéki pártok, amelyek hajlamosak egy túldimenzionált problémaként tekintetni a migrációs veszélyre” – mondta a szakértő.

„Az Európai Bizottság és az ENSZ felülről próbálja megszervezni a bevándorlást, valamint az illegális migrációt legálissá tenni, és azokat az országokat politikailag büntetni, akik a népszuverenitás talaján állva meg szeretnének megmaradni olyannak, mint amilyenek eddig voltak” – fogalmazott.

Orientalista.hu – M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑