Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 08. 21.

Szír keresztény kolostort pusztított el az Iszlám Állam (Képgaléria)

Augusztus elején elfoglat Karaitin (Qaraytayn) városban romboltak le egy szír kolostort. Közölte a Russia Today.

A helyi források szerint buldózerekkel rombolták le az V. században alapított szír arámi kolostort.  Karaitin (Qaraytayn) város Közép-Szíriában fekszik közel a tartományi székhelyhez Homszhoz. A stratégiai fekvésű várost még a hónap elején foglalta el a terrorszervezet. A  lakosság egy része szír-arámi keresztény akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

A terrorszervezet 230 foglyot ejtett a civil lakosság körében, száz embert a IÁ központjának számító Rakka városába hurcolta. Az elraboltak között 45 asszony és 19 gyerek is van. A terrorszervezet a keresztényeknek két lehetőséget kínált fel az életükért cserébe, vagy áttérnek az iszlámra vagy fizetik a dzsizjét a nem muszlimok különadóját.

Képgaléria a lerombolt kolostorról:

.

A településen kevesebb mint háromszáz keresztény maradt. A város felszabadításáért indított hadművelethez, több kormánypárti szervezet is csatlakkozott. A szír keresztény önvédelmi szervezet a Sootoro, a keresztények völgyéből érkező Völgy Oroszlánjainak alakulatai , illetve a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt SSNP katonai szárnya is küldött egy századot, hogy visszafoglalják Karaitint.

Az Iszlám Állam ennek hatására bosszúból teljesen lerombolta a több mint 1500 éves Mar Elian kolostort.

Orientalista.hu – Zenobia

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑