Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2015. 08. 07.

Szír keresztény várost ostromol az Iszlám Állam

2015. 08. 07.

ISIS terroristák törtek be a történelmi szír keresztény Karaitin (Qaryatayn) városba, több mint 30 polgári személyt elraboltak.

Szent Mihály kolostor, Qaryatayn

 

Szerdán reggel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” ISIS nagy kiterjedésű offenzívába kezdett Homsz tartomány keleti részén, ahol az szír keresztények lakta Karaitin (Qaraytayn) várost és a kiemelt fontosságú Tijasz légi bázist támadták, amely Palmyrától nyugatra fekszik.

A terrorszervezet szerda hajnalban kezdte a rohamot, megkíséreltek felhasználni egy “autóbombát” (VBIED), hogy áttörjék a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait a Tijasz Katonai Repülő Bázis dél-keleti peremén; azonban ezt az öngyilkos merénylet kísérletet a Szíriai Arab Hadsereg katonái elhárították mielőtt elérte volna a célját.

A sikertelen öngyilkos merényletkísérletet követően az ISIS terroristák megrohamozták a Tijasz légi támaszpont dél-keleti védelmi vonalán kívüli ellenőrző pontot, ahol a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők heves ellenállásába ütköztek.

Miután képtelenek voltak áttörni a Szíriai Fegyveres Erők arcvonalának védelmét a terrorszervezet visszavonulásra kényszerült dél-keleti irányba és jelentős veszteségeket szenvedett az intenzív harcok során, amit a Tijasz Katonai Repülő Bázisért és a T-4 szivattyú állomásért vívtak.

Eközben dél-nyugatra a Tijasz légi bázistól az ISIS egy másik erőteljes rohamot indított Karaitin (Qaraytayn) város ellen, megtámadva a várostól dél-keletre húzódó ellenőrző pontokat.

Az ISIS terroristák képesek voltak elfoglalni két ellenőrző pontot Karaitin városon kívül, amelyek lehetővé tették nekik, hogy megközelítsék a várost és beássák magukat a keleti körzetbe vezető út mentén.

Egy kelet-homszi katonai forrás szerint a városból jövő jelentések megerősítették, hogy 5 polgári személyt meggyilkoltak ISIS terroristák, amikor fogságba ejtették őket a város keleti körzeténél.

18 órás megállás nélküli harc után Karaitin (Qaryatayn) városnál az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet betört a régi szír keresztény településre Homsz tartomány keleti részén miután heves harcokat vívott a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) szerdán és csütörtökön.

Miután ellenőrzést szereztek Karaitin felett a terrorista csoport arra kényszerítette az ott maradt civileket, hogy a keleti körzetbe menjenek, ahol egyeseket kiválasztottak közülük és ismeretlen helyre hajtották őket.

Kelet-Homszban élő polgári személyek helyszíni jelentései szerint több mint 30 lakost Karaitinból túszul ejtett az ISIS, mindenféle ok vagy magyarázat nélkül. Ez már a második alkalom két hónapon belül, hogy az ISIS terroristák nagy számban rabolnak el szíriai polgári személyeket, első alkalommal 100-nál több civilt hurcoltak el az ősi Palmyra városából.

Eközben az ISIS-hez tartozó közösségi média felületek azt állítják, hogy még mindig ellenőrzik Karaitin várost, helyi polgári aktivisták azt jelentették, hogy a terrorista csoport elkezdte a visszavonulást a városból a Szíriai Arab Légierő kíméletlen légi csapásai közepette, amelyekkel a ISIS terroristák állásait és mozgó kötelékeiket sújtják.

Karaitin (Qaryatayn) egy történelmi szír ortodox keresztény város, ami 40 kilométerre van a tartományi fővárostól Homsztól; két hónapja folyamatosan ki volt téve az ISIS terroristák támadásainak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑