Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 04. 06.

Szír külügyminiszter: Soha nem használtunk vegyi fegyvert

2017. 04. 06.

Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter tagadta, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be Idleb tartományban vagy bárhol máshol a szíriai konfliktus során.

Moallem egy damaszkuszi sajtótájékoztatón elmondta:

“a szíriai hadsereg sohasem vetett be vegyi fegyvereket a szíriaiakkal, de még a terroristákkal szemben sem, és a jövőben sem fog ilyet tenni”.

Kiemelte: nem lenne logikus vegyi fegyvereket bevetni akkor, amikor a damaszkuszi kormány amúgy is optimista, mert úgy tűnik, hogy a nemzetközi közösség közelebb került a Szíriával kapcsolatos összeesküvés mértékének felismeréséhez.

A külügyi tárca vezetője az orosz álláspontot visszhangozta, amely szerint a szíriai légierő az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportjának egyik raktárát bombázta kedden az Idleb tartománybeli Hán Sejkúnban, és innen szabadultak el a harci anyagok.

Moallem egyúttal visszautasította a Szíriával szembeni vádakat, amelyeket szerinte a damaszkuszi kormánnyal ellenséges országok hangoztatnak, és amelyekből főleg Izrael húz hasznot. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli napilapnak azt mondta: 100 százalékig biztos benne, hogy Bashar Al-Assad szíriai elnök maga adott parancsot légierőnek a vegyifegyver-támadásra.

A szíriai elnök a Vecernji List című horvát napilapnak adott csütörtöki interjújában azt mondta: országa számára a győzelem az egyetlen lehetőség.

“Ha nem nyerjük meg ezt a háborút, akkor Szíriát letörlik a térképről”

– állította.

“A harcon kívül nincs más választásunk, éppen ezért vagyunk olyan magabiztosak, kitartók és eltökéltek”

– tette hozzá.

A keddi feltételezett gáztámadásban az ENSZ adatai szerint legalább hetvenen vesztették életüket és több százan megsebesültek.

Egészségügyi szakértők szerint a támadás érintettjei olyan tüneteket mutattak, amelyeket egyfajta idegméreg válthatott ki náluk. Két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő úgy tudja, az első eredmények alapján klórgázt és szarint vethettek be ellenük. Damaszkusz 2013-ban ratifikálta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt, illetve ígéretet tett készletei felszámolására.

Moallem azt hangsúlyozta: a korábbi negatív tapasztalatok tükrében Damaszkusznak biztosítékokra van szüksége arról, hogy az idlebi támadás esetleges vizsgálata mentes lesz a részrehajlástól és a politikai indulatoktól.

A szíriai diplomácia vezetője szerint bármiféle missziónak Damaszkuszból kell kiindulnia, és távol kell tartania magát a török befolyási övezetektől.

A külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem tudja, hogy országa elfogadna-e nemzetközi nyomozást az ügyben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑