Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 01. 15.

Szír önvédelmi erőket támadott a kurd YPG milícia

2016. 01. 15.

A kurd YPG az asszír Gozarto Védelmi Erők (GFP) ellen intézett támadást a szíriai Qamishli tartomány központi területein. A támadás során egy asszír harcos meghalt és további három megsebesült.

Azután, hogy az asszírok által kézben tartott Wusta városát, amely Qamishli központi részén helyezkedik el, bombatámadás érte, az Asszír Védelmi Erők úgy döntött, hogy számos ellenőrzőpontot fognak felállítani a biztonság növelése érdekében. Ebben a tevékenységben vállalt jelentős szerepet a GFP.

Még kedden azonban a kurd YPG milícia megtámadta az ellenőrzőpontokat, és a kibontakozó tűzharc során a GFP egy tagja meghalt, három pedig megsebesült – jelentette az Assyria TV. A két fél között a harcok azóta is folynak.

Az YPG már korábban is számos alkalommal próbálkozott megszerezni az ellenőrzést Közép-Qamishli felett, azonban az asszír harcosok mindannyiszor visszaverték őket.

Nagyjából két héttel ezelőtt például az YPG minden távolsági fegyverét az asszírok ellen fordította, azonban a harci riadót az utolsó pillanatban lefújták.

December 30-án bombatámadás érte az asszír állásokat, amely 14 áldozatot követelt. A támadásért a tartomány legtöbb lakója az YPG-t tette felelőssé, a jelenlegi támadás ténye ezt a gyanút felerősítette, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kurdok magánháborút akarnak indítani az asszír területek elfoglalásáért.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑