Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 04. 08.

Szír ortodox püspök: többet törődik a Nyugat a békákkal, mint velünk

2017. 04. 08.

Átfogó interjút közölt az 1927-ben alapított újság a szír ortodox egyház metropolitájával, ami április 7-én jelent meg a lap online kiadásában. Ebben a szíriai egyházfő, aki egyházából utolsóként hagyta el az Iszlám Állam kezére került Moszult még 2014-ben, úgy fogalmazott: szerinte hiába akarnak biztonságot és törvényt Irakban a keresztények, azt senki sem biztosítja nekik.

A jelenleg az Iraki Kurdisztán egyik városában, Erbilben tartózkodó metropolita – az interjúban megjelentek szerint – kijelentette, hogy a fejlett világ a békák jólétét előrébb valónak tartja a keresztényeknél. Azt is kijelentette: a Nyugatnak rá kell ébrednie az iszlám fenyegetésre.

Szerinte az Egyesült Államok korábbi vezetői szövetségeseivel romba döntötték országát, viszont kedveli Trump, mert mint azt megfogalmazta, mert “a normálissal már kipróbáltuk, de az lerombolta az életünket”.

Azt is elmondta az interjú során: nem tud megbízni a muszlimokban.

Magyarországon kereszténynek érezhette magát

Nicodemus Dauod Matti Saraf metropolita magyarországi látogatásával kapcsolatban azt nyilatkozta: büszke az országra, reméli és imádkozik, hogy Amerika ugyanilyen legyen, ugyanis első alkalommal itt érezte magát kereszténynek egy nyugati országban.

 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja II. Efrém Ignácot, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkáját (b2) Budapesten 2017. február 21-én. Mellettük Nicodemus Daoud Matti Sharaf, Moszul érseke, a szír ortodox egyház metropolitája (b3). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

“A miniszterelnök (Orbán Viktor) amikor találkozott Őszentségével (II. Efrém Ignácot, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája – a szerk.) és velem, meg akarta csókolni a kezét, és a kezemet, és azt mondta, áldásra van szüksége.  Ez azt jelenti, hogy keresztény” – idézte fel a magyar kormányfővel való találkozását.

Mikor azokról az adományokról esett szó az interjúban, amelyeket a magyar kormány adott szíriai keresztényeknek, úgy fogalmazott: “Nem azért beszélek róla így, mert pénzt adott (Orbán Viktor – a szerk.) hanem azért, mert tisztel minket, és egy keresztény országban érezzük magunkat, ezt Amerikában és Európában nem így érzem.

Elmesélte: amikor Svédországba ment, megkérdezték őket, hogy miért ment oda, ő azt mondta: mert van egy kis probléma a muzulmánokkal. Erre a beszélgetőpartnere azt mondta, „mi muzulmánok vagyunk, miért nem lesztek ti is muszlimok?” A metropolita kijelentette: úgy érzi, ez nehéz kérdés, mivel „mi a vérünket adjuk ahhoz, hogy megéljük a hitünket, de nekik könnyű azt mondani, hogy legyünk muszlimok.”

Fél visszamenni

Az Iszlám Állam minden keresztényt egyformán üldözött, nem tett különbséget katolikus, ortodox, protestáns között, mindenki házára az N betűt festett akkor, amikor bevonult Moszulba – emlékezett vissza. Most, hogy egyre inkább visszaszorulnak a dzsihadisták az iraki nagyvárosban, és sok földije vissza akar térni szülőföldjére, ő mégsem tartja ezt időszerűnek – fejtette ki az interjúban.

Szerinte a keresztények biztonságát nem az iraki kormánynak vagy a kurd hatóságoknak kellene biztosítania, hanem a nemzetközi közösségnek – jelentette ki.

Beutazás Nagy-Britanniába: ki van zárva

A metropolita elmondta: hiába hívta meg őt Károly herceg, nem kapta meg a beutazóvízumot. Úgy érzi, a szigetország hatóságai hibáztak, mert úgy hiszik, hogy ő és két társa menedékjogot kérnének ott, pedig elmondása szerint Ausztráliában bejelentett lakcíme van, és eddig a világ 50 országába beutazhatott.

Szerinte azért sem kapott engedélyt a beutazásra, mert a brit nagykövetségeken sok muszlim dolgozik.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, National Catholic Register)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑