Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 02. 26.

Szír pátriárka: a közel-keleti keresztények üldözése felnyithatja az európaiak szemét

2017. 02. 26.

A közel-keleti keresztények üldözése talán felnyitja az európaiak szemét, és ráébrednek, hogy ami ott történik, az bármikor megtörténhet Európában is – mondta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

II. Efrém Ignác elmondta: Irakban és Szíriában a különböző felekezetek korábban példaértékű békében éltek egymással, így ami az elmúlt öt-hat évben történt, az igazi sokk volt.

Hozzátette: a bajt kívülről érkező ideológiák, a vahhabizmus, a szélsőséges iszlám fundamentalizmus idézte elő. Az áldozatok pedig nem csak keresztények, így ez a háború nem keresztény-muzulmán összecsapás, hanem a terrorizmus harcol mindenki más ellen. Nagyon sok muszlim vált a terror áldozatává, ugyanakkor sajnos nagyon sok szimpatizál az Iszlám Állammal és támogatja őket.
A pátriárka elmondása szerint Szíriában “már elvesztettük a keresztények 40-45 százalékát, Irakot több mint a 80 százalékuk elhagyta, Törökországot pedig még ennél is többen.
Többször előfordult már, hogy “üldöztek és gyilkoltak minket, de ez a mostani minden korábbinál komolyabb” – mondta.

“Abajt kívülről érkező ideológiák, a vahhabizmus, a szélsőséges iszlám fundamentalizmus idézte elő”

II. Efrém Ignác hangsúlyozta, hogy hálásak azoknak, akik segítik a menekülteket, de azt szeretnék, ha az egész világ, vagy legalább a keresztények abban segítenének nekik, hogy megmaradhassanak ott, ahol születtek, és megőrizhessék a jövőnek a világ legősibb keresztény közösségeit.
“Azt kérjük az egész világtól, tegyék lehetővé, hogy ott maradjunk, elsősorban a biztonság megteremtésével, majd pedig azzal, hogy olyan lehetőségeket teremtenek az ott élőknek, hogy fenn tudják tartani magukat” – fogalmazott.
A pátriárka kitért arra is, hogy hálás Magyarországnak és a kormányának, amiért elkötelezte magát a keresztények támogatása mellett, amellett, hogy segítenek nekik a térségben maradniuk.
II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka kedden találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és megállapodtak, hogy a magyar kormány egymillió euróval támogatja a szír ortodox egyházat, és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat.

A pátriárka többnapos magyarországi látogatása során felkereste Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseket, és előadást tartott a közel-keleti keresztények helyzetéről a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑