Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 07. 01.

Szír pátriárkák: „Isten velünk! Értse meg ezt minden nép, és imádkozzatok!”

2018. 07. 01.

Német politikusok és újságírók üdvözölték a NATO tagországok 2018. április 14-én végrehajtott Szíria elleni bombatámadását. Az ország keresztényei, akik már 7 éve saját bőrükön szenvedik el a háború kegyetlenségeit, nem örültek ennek. A CSI – a szíriai keresztények hangjaként – nyilvánosságra hozta Antióchia és az egész Kelet görög ortodox, szír ortodox és melkita görögkatolikus pátriárkáinak drámai nyilatkozatát.

„Isten velünk! Értse meg ezt minden nép, és imádkozzatok!”

Mi, X. János, Antióchia és az egész Kelet görög ortodox pátriárkája, II. Ignác Efrém, Antióchia és az egész Kelet szír ortodox pátriárkája és I. József Abszi, Antióchia, Alexandria és Jeruzsálem melkita görögkatolikus pátriárkája elítéljük és megbélyegezzük az USA, Franciaország és Nagy-Britannia által végrehajtott brutális támadást, amely ma reggel érte drága hazánkat. A megtorlást azzal indokolták, hogy a szíriai kormány állítólag vegyi fegyvereket vetett be. Ezért fölemeljük a hangunkat, és hangsúlyozzuk az alábbiakat:

1. Egy szuverén, ENSZ tagország elleni brutális agresszió egyértelműen sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát.
2. Mélyen fájlaljuk, hogy a támadást olyan nagyhatalmak hajtották végre, amelyeknek Szíria semmilyen kárt nem okozott.
3. Az USA és más országok vádja, miszerint a Szíriai Arab Hadsereg vegyi fegyvert vetett be, illetve Szíria ilyen fegyvereket tárolna és alkalmazna, bizonyítatlan és minden alapot nélkülöz.
4. Az, hogy a jogalap nélküli támadást szándékosan abban az időpontban hajtották végre, amikor a vegyi fegyvereket ellenőrző független Nemzetközi Vizsgálóbizottság megkezdte munkáját, aláássa a bizottság tevékenységét.
5. A brutális agresszió csak eszkalációt és további komplikációt okoz, amely lerombolja a békés politikai megoldás lehetőségét.
6. Az igazságtalan erőszak bátorítja a terroristacsoportokat és lehetővé teszi a terrorcselekmények fokozását.
7. Fölszólítjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsát eredeti feladatának végrehajtására: eszkaláció és háború helyett teremtsen békét.
8. Fölszólítjuk mindazokat az egyházakat, melyek országai részt vettek az agresszióban, teljesítsék az evangéliumból eredő keresztény kötelességüket, ítéljék el ezt az agressziót és figyelmeztessék saját kormányukat a nemzetközi béke biztosítására.
9. Üdvözöljük a Szíriai Arab Hadsereg hazánkat és lakosságát védő bátorságát, hősiességét és áldozatkészségét. Imádkozunk az elesettek lelki üdvéért, és a sebesültek gyógyulásáért. Bízunk benne, hogy a kormányerők nem hajlanak meg sem külső, sem belső terroristák támadásai előtt, hanem bátran küzdenek a terrorizmus ellen mindaddig, míg Szíria földjének minden centiméterét megtisztítják a terrorizmustól. Dicsérjük mindazoknak az országoknak derék helytállását, amelyek barátságosak Szíriával és állampolgáraival szemben.

Imádkozunk a biztonságért, a győzelemért és azért, hogy Szíria megszabaduljon a terrorizmus és a háború minden gyötrelmétől. Imádkozunk Szíria és az egész világ békéjéért, és minden erőfeszítésért, amely elősegíti a nemzeti megbékélést, országunk védelmét és minden szíriai lakos méltóságának megőrzését.

CSI-Magyarország – Víz Péter

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑