Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 10. 10.

Szíria 24 darab SZ-300 indítóberendezést és 300 darab elhárító rakétát kapott.

2018. 10. 10.

A Szíriai Fegyveres Erők három osztálynyi SZ-300PM légvédelmi rakétakomplexumot vettek át, közötte 24 darab rakétaindítót berendezést az Oroszországi Föderációtól, jelentette a TASSZ orosz állami hírügynökség október 8-án diplomáciai forrásra hivatkozva. Ugyanazon forrás szerint a Szíriai Arab Köztársaság több mint 300 darab levegő-föld kategóriájú elhárító rakétát kapott. Mindezeket a hadfelszerelésekhez térítés nélkül jutott hozzá.

Aznap a török állami média kijelentette, hogy az Idleb tartományban lévő militáns csoportok befejezték a nehéz fegyverzetük (Grad sorozatvetők, aknavetők és közepes hatótávú rakétaindító berendezések) kivonását a demilitarizált övezetből.

A török támogatást élvező dzsihádista csoportok koalíciója, az úgynevezett “Nemzeti Felszabadítási Front” (NFL) képviselőinek megjegyzései és nyilatkozatai szerint a militánsaik megtartják állásaikat a demilitarizált övezetben. A továbbiakban kézifegyvereket és géppuskákat, valamint néhány nagyobb űrméretű gépfegyverrel felszerelt terepjárót fognak megtartani.

Ettől függetlenül a Török Fegyveres Erők további csapatokat és haditechnikai eszközöket küldtek ugyanehhez a térséghez. Korábban a török erők már megnövelték az Idleb tartományi deeszkalációs zónában lévő, ún. “megfigyelő pontokon” állomásozó csapataik számát. Így tehát jelentős létszámú katonájuk és hadfelszerelésük van a körzetben.

Eközben a a vahhabita militánsok által megszállt térségben feszült maradt a helyzet. Helyi jelentések szerint a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció egyik harctéri parancsnokát “Abu Musszab Al-Durir” és két másik militánst megtámadtak és megöltek az Azmarin és Darkush falvak közötti úton Idleb tartomány északi részén.

Folytatódtak a harcok a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terrorszervezet között Al-Szafa térségében, a Damaszkusz és Szuwejda tartományok területén lévő sivatagban. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg lassan ellenőrzése alá vonja az összes kulcsfontosságú magaslatot a térségben. Mindazonáltal Al-Szafa térségének teljes felszabadítása még mindig problémát jelent az ISIS terrorszervezet sejtjeinek kemény ellenállása miatt. Az ISIS-hez hű médiaforrások szerint a Szíriai Arab Hadsereg 20 katonája halt meg a mostani összecsapásokban.

Egy másik ISIS terroristák uralta katlanban, amely az Eufrátesz-folyó keleti partján fekszik, Hadzsin körzetében az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) már egy hónapja próbálják felszámolni a terrorista entitás megmaradt fegyveres csoportjait. Habár az USA támogatta kurd milíciák még távol vannak a győzelemtől.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás és kép: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑