Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 05. 06.

Szíria, Aleppo: Május 8-án imával és szentmisével fohászkodjunk a békéért

2016. 05. 06.

Az aleppói katolikus közösségek vezetői felhívással fordulnak a püspökökhöz, papokhoz és hívekhez szerte a világon: ajánlják föl a május 8-i, vasárnapi szentmisét Szíria, és azon belül is Aleppo városának békéjéért. Erről számolt be az AsiaNews hírügynökségnek Ibrahim Alsabagh, 44 éves ferences pap, az aleppói latin plébánia plébánosa.

A város, mely Szíria északi központjának tekinthető, napok óta heves összecsapások színhelye. Imákat kérünk az egész világtól, mert a helyzet drámai: sok ártatlan ember lett erőszak áldozata, együttérzésre és irgalomra van szükség – nyilatkozta a ferences plébános.

Az aleppóiakra nagyon nehéz idők járnak

A keresztények által lakott városrészben (melyet a kormányerők ellenőriznek) szerdán reggel síri csönd honolt, kevesen jártak az utcákon és egy hangot nem lehetett hallani, mialatt másutt továbbra is tartanak az összecsapások– folytatja beszámolóját Ibrahim atya. Szerdán heves bombázások folytak, rakétákat lőttek a lázadók által megszállt területekről a Dabbi’t kórházra, ahol telitalálat érte a szülészetet. Tizenhét gyermek meghalt, nők és férfiak vesztették életüket. Korábban az egyetemekre lőttek ki rakétát, különösen az állami egyetemre, arra kényszerítve több ezer hallgatót, hogy órákig a földalatti óvóhelyen húzza meg magát. Ezért úgy rendelkezett az oktatási minisztérium, hogy három napra bezárja az iskolákat Aleppóban.

Ibrahim

Ibrahim Al-Shabagh aleppoi ferences pap

A bombázott épületek alatt több tucat áldozat lehet

Az egyetemre vezető úton teljesen leromboltak egy épületet, és jelenleg nem tudni az áldozatok, illetve a sérültek számát. Ehhez jön még a többi térségben folyó bombázások mérlege. Találat érte az Aisha mecsetet is, mely a Zahraa negyedben található és ahol eddig a muzulmán családok kerestek menedéket.

A pápa vasárnap felhívást intézett Szíria békéjéért. A püspökök Mária Szeplőtelen Szíve oltalmába ajánlották Aleppót.

Az erősödő harcok és a nemzetközi közösség tehetetlensége aggodalommal tölti el Ferenc pápát is, aki vasárnap délben a Regina Coeli elimádkozásakor újból felemelte szavát Szíria békéjéért. Arra szólította a konfliktusban érdekelt feleket, hogy szüntessék be az ellenségeskedést és erősítsék fel a párbeszédet, amely a béke egyedüli útja. Az aleppói katolikus püspökök a pápa felhívását megelőzően nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélik a városban folyó erőszakot, majd Aleppót Mária Szeplőtelen Szívének ajánlva fohászkodnak a békéért.

Emberiségellenes bűncselekmény zajlik Aleppóban

Az aleppói ferences plébános kijelentette: amit átélnek nem más, mint emberiség elleni bűncselekmény. Gyermekekre, újszülöttekre, szülő asszonyokra és egyetemi hallgatókra lesújtani – hívhatjuk bár bosszúnak vagy terrorizmusnak – szörnyű cselekedet. Együttérzést és irgalmat kérnek az ártatlan áldozatokért. Aleppóban nincs Kelet vagy Nyugat, mindenki mellé oda kell állnunk, aki szenved, aki erőszakot élt át, legyenek azok újszülöttek, idősek, reményvesztettek. Mint egyház, közel állunk nemcsak a keresztényekhez, hanem mindenkihez, akit méltóságában sértett meg az erőszak. A szíriai ferences pap végül megújítja felhívását mindenkihez: imádkozzunk, legyünk szolidárisak, álljunk mellettük és legyünk jóakaratúak.

Orientalista.hu – Asianews – Radiovaticana

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑