Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 05. 16.

Szíria ellen kampányol a német külügyminiszter

2023. 05. 16.

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn óva intett attól, hogy a nemzetközi közösség tagjai feltételek nélkül normalizálják a kapcsolatokat Szíriával.

A szíriai elnök, Bassár el-Aszad felé minden egyes lépést kézzelfogható engedményektől kell függővé tenni – hangoztatta a német miniszter Dzsiddában szaúdi hivatali partnerével, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal tartott megbeszélését követően, néhány nappal az Arab Liga csúcstalálkozója előtt, amelyre a szíriai elnököt is meghívták.

Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Kína elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.
Úgy fogalmazott: Aszadot „nem szabad megjutalmazni a naponta elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésekért”.

Az Arab Liga külügyminiszterei május 7-én döntöttek arról, hogy Damaszkuszt újra felveszik a pánarab szervezetbe, amely 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát, miután az országban tizenkét éven át zajló iszlamista és terrorista csoportok által vezetett háború zajlott. A damaszkuszi vezetéshez hű Szíriai Arab Hadsereg 2018-ra sikeresen felszabadította az ország nagyrészét a fegyveres csoportok uralma alól.

A csúcstalálkozót a tervek szerint május 19-én tartják.

Szaúd-Arábia és Szíria már azt is bejelentették, hogy újra megnyitják diplomáciai képviseleteiket egymás országában.

A német tárcavezető dzsiddai megbeszélésének középpontjában a regionális – szudáni és jemeni – konfliktusok mellett energetikai kérdések állnak. Annalena Baerbock szaúdi kollégájánál igyekezett szóvá tenni a nők jogainak, illetve általában az emberi jogoknak a helyzetét is a szunnita királyságban.

„Tekintettel a térség számos kihívására, kezdve a szudáni akut válságtól, az elhúzódó jemeni és szíriai konfliktusokon át a tálibok afganisztáni hatalomátvételéig, a megbízható párbeszéd az Arab-öbölbeli partnerekkel elengedhetetlen Németország és Európa számára” – hangsúlyozta Baerbock. „Az Arab-öböl térsége geopolitikai központ Ázsia, Afrika és Európa között, befolyása pedig messze túlterjed az Arab-félszigeten” – tette hozzá.

A német külügyminiszter Szaúd-Arábiából kedden Katarba utazik.

Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑