Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2019. 01. 24.

Szíria eltörölte az EU-s diplomaták számára többszöri belépést engedélyező vízumokat

2019. 01. 24.

A szíriai kormány eltörölte az Európai Unió diplomatái és tisztségviselői számára a többszöri belépést lehetővé tevő vízumot, megnehezítve az uniós segélyek eljuttatását a szíriai polgárháború áldozatainak – közölte kedden a Reuters brit hírügynökség három EU-s diplomatára hivatkozva.

A szíriai háború 2011-es kitörését követően az EU a libanoni fővárost, Bejrútot használta diplomáciai bázisának, miután a legtöbb uniós ország bezárta damaszkuszi nagykövetségét.

Az EU képviselői mindeddig különleges vízumot igényelhettek, amellyel Bejrút és Damaszkusz között utazhattak. Ezt a vízumtípust a szíriai kormány magyarázat nélkül január elejétől eltörölte. Ez azt jelenti, hogy az uniós tisztségviselőknek ezentúl minden alkalommal egyszeri belépésre jogosító vízumért kell folyamodniuk.

A Reutersnek nyilatkozó egyik diplomata azt mondta, hogy a damaszkuszi kormány ezzel akarhatja arra kényszeríteni az EU-t, hogy nyissa újra követségeit Damaszkuszban. A diplomaták egyaránt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy mivel a  Bashar Al-Assad vezette Szíriai Arab Hadsereg megnyerte az iszlamisták ellen vívott háborút, így a szíriai elnök jó tárgyalási pozícióban érzi magát.

Az EU 2011-ben léptetett életbe gazdasági büntető intézkedéseket Szíriával szemben, a szankciók – köztük olajembargó, bizonyos fajta befektetések tilalma – pedig azóta is hatályban vannak. A jogi és természetes személyekkel szembeni szankciós listát pedig hétfőn bővítette az EU.

Az unió közlése szerint a szankciók mindaddig hatályban maradnak, amíg meg nem indul a konfliktus rendezését célzó politikai átmenet az ENSZ égisze alatt.

Megfigyelők szerint az Arab Liga eközben egyre jobban hajlik arra, hogy visszaállítsa Szíria 2011-ben felfüggesztett tagságát. Ahmed Abul Geit, a szervezet egyiptomi főtitkára a múlt héten közölte: a térség országai közül egyre többen mutatnak hajlandóságot, hogy megbékéljenek Damaszkusszal. Ezt látszik alátámasztani az, hogy az Egyesült Arab Emírségek tavaly decemberben mintegy hét év után újra megnyitja nagykövetségét Damaszkuszban. Hasonló szándékról tett bejelentést nem sokkal később Bahrein is. December közepén – 2011 óta első arab államfőként – Szíriába látogatott Omar Al-Bashir szudáni elnök, aki találkozott Bashar Al-Assaddal.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑